Hlavní obsah

Jízda králů se v Kunovicích pojede až v červenci a bez doprovodných programů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jízda králů se v Kunovicích na Uherskohradišťsku pojede až 11. července, nikoliv na konci května jako tradičně. O posunutí termínu rozhodli pořadatelé na základě epidemické situace. Zrušili také doprovodné programy.

Článek

V Kunovicích bývá Jízda králů jednou za dva roky. Původně se měla jet už loni, kvůli koronaviru ji organizátoři přesunuli na letošek.

Králem bude Daniel Kozelek. „Podle slov královské maminky a kunovické místostarostky Martiny Kozelkové (za ANO) pro něj loňské zrušení jízdy bylo samozřejmě zklamáním, ale dostatečně si uvědomoval, že důvody, které ke změně vedly, musí respektovat a přizpůsobit se jim,“ uvedl Zdeněk Kučera z kunovické radnice.

Loňské přípravy akce, která se nekonala, znamenaly podle Kozelkové promarněné úsilí organizátorů i těch, kdo se na přípravách bezprostředně podíleli, a částečně také finanční ztrátu. Kvůli bezpečnosti i tomu, že folklorní soubory nemohou zkoušet, se neuskuteční žádné doprovodné akce.

Součástí Jízdy králů tedy letos nebude Formanská jízda, není vyloučené ani zrušení oblíbeného žádání o povolení jízdy u radnice. „Snažíme se za každou cenu zabránit shromažďování většího počtu lidí, než je nezbytně nutné, a proto opravdu přijede král se svou družinou, praporečníkem, pážaty i vyvolávači do každé ulice i uličky v Kunovicích. Lidé si na ně budou moci počkat před domem,“ uvedla Kozelková.

V neděli 11. července ráno se budou na dvorech a u domů jednotlivých jezdců, kterých by mělo jet 20 až 30, tradičně strojit a zdobit koně, poté se družina shromáždí a společně si pojede pro svého krále. Následovat by mělo požehnání jízdě i jezdcům od faráře, které však lidé možná budou moci sledovat jen on-line. Po zbytek neděle bude celá družina projíždět ulicemi Kunovic.

S Jízdou králů bez doprovodných programů letos počítají i ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, kde se o poslední květnové neděli jezdí každoročně. Loňský ročník však organizátoři kvůli epidemické situaci zrušili. Králem zůstane loni představený Josef Pavelčík, jeho družinu by měli vytvořit svobodní chlapci, takzvaní legrúti, kteří loni a letos oslavili nebo oslaví osmnáctiny.

Naopak v Hluku na Uherskohradišťsku letos Jízda králů, která je součástí Dolňáckých slavností, znovu nebude. Zastupitelé rozhodli o jejím přesunutí na rok 2022. Původně se slavnosti pořádané jednou za tři roky měly konat loni, také tehdy město přistoupilo k jejich odložení o rok.

Jízda králů od roku 2011 figuruje na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Může mít původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl králem. Druhý možný původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad v 15. století. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Reklama

Související témata:

Doporučované