Hlavní obsah

Letecké muzeum v Kunovicích zřídí interaktivní vzdělávací zónu pro děti

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku zřídí interaktivní vzdělávací zónu pro děti. Její součástí budou dvě malá letadla, vrtulník a informační tabule.

Článek

S otevřením zóny, která má děti zabavit a vzbudit v nich zájem o letectví, se počítá už letos. V tiskové zprávě to sdělil ředitel muzea Martin Hrabec.

Interaktivní edukativní zónu pro děti připravuje muzeum už delší dobu. „Naším cílem je udělat návštěvu muzea pro děti zábavnější, hravou formou jim předat informace o tom, jak létající stroje fungují, a zároveň v nich vzbudit zájem o letectví,“ řekl Hrabec.

Zónu podle něj bude tvořit malé letadlo s funkčními kormidly, odpočinkové letadlo sloužící jako skrýš a herna a také dětský záchranářský vrtulník v reálné kamufláži. Stroje doplní výukové interaktivní tabule. „Při budování zóny využijeme fragmenty skutečných letadel, které muzeu věnovala kunovická Střední škola letecká. Tyto části letadel bude nutné nejen zrestaurovat, ale i upravit tak, aby splňovaly přísné bezpečnostní předpisy,“ uvedl Hrabec.

Na vznik zóny přispělo muzeu dotací 119.000 korun ministerstvo kultury. Podle Hrabce pokryje 70 procent nákladů na dokončení projektu. „My tak budeme moci zónu pro naše dětské návštěvníky otevřít ještě letos. V této nelehké době je to pro naše muzeum veliká pomoc,“ doplnil Hrabec.

Letecké muzeum v Kunovicích navštívilo za rok 2020 okolo 35.000 lidí. Podle Hrabce to bylo o 10.000 až 12.000 návštěvníků méně, než je dlouhodobý průměr. Na tržbách přišlo muzeum asi o třetinu příjmů, muselo proto přistoupit k úsporám. Přesto loni doplnily expozici muzea bývalý vládní letoun Jak-40 a stíhačka MiG-21.

Reklama

Doporučované