Hlavní obsah

Nakažená sekta. Více než dvě stovky příslušníků onemocněly koronavirem

Foto: Pixabay.com

Počet případů nákazy v Jižní Koreji prudce narůstá.

Reklama

Množství nakažených koronavirem v Jižní Koreji se za posledních 24 hodin zdvojnásobil. Tamní úřady hlásí kritický stav. Podle nejnovějších informací korejského ministerstva zdravotnictví pochází více než polovina nakažených pacientů z kontroverzní náboženské skupiny, která působí mimo jiné i v České republice.

Článek

Nejméně 231 osob z celkových 443 případů nakažení koronavirem je spjato s jihokorejskou sektou Sinčchondži, která sídlí ve městě Tegu na jihu země. Informaci potvrdilo Jihokorejské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC).

„Domníváme se, že je tu možnost nákazy mezi členy skupiny, kteří tráví čas ve velmi stísněném prostoru při mších. Malé množství nakažených tak mohlo nakazit mnoho dalších osob,“ uvedl šéf KCDC Jung Eun-Kyeong při pátečním brífinku pro média.

Podle jihokorejského ministerstva zdravotnictví je v současné době nutné izolovat na 9300 členů této sekty a podrobit je vyšetření. Členové kontroverzní skupiny totiž spolu tráví velké množství času v těsné blízkosti.

Náboženská skupina Sinčchondži se odvíjí od svého zakladatele a předsedy. Lee Man-Hee hnutí založil v roce 1984. Podle webových stránek, které jsou pravděpodobně oficiální stránkou sekty, je předseda Lee jakýmsi mesiášem. Hnutí se tak odkazuje na bibli a zakladatel Lee je tak pokládán za druhý příchod Ježíše Krista.

Sinčchondži vyjádřila v páteční tiskové zprávě „hluboký zármutek“ nad propuknutím nákazy právě v jejich sídle v Tegu. Veškeré mše a setkání byly zrušeny a všechny budovy, ve kterých sekta sídlí, budou dezinfikovány.

S informacemi, které se o nákaze a jejich skupině šíří, zástupci hnutí nesouhlasí. Neobvyklé mše, při kterých členové sedí v malých prostorách i na zemi, odůvodňují snahou vyjít vstříc všem zájemcům.

Za hranicemi Jižní Koreje

Náboženská skupina Sinčchondži je obecně považována za sektu. „V Jižní Koreji existuje mnoho sekt a kultů. Sinčchondži se obecně nepovažuje za nebezpečnou skupinu. Jejich víra je ale velmi daleko od mainstreamu a kněz Lee si vytvořil opravdový kult osobnosti,“ uvedl pro sever CNN bývalý britský diplomat a expert na Koreu John Everard.

Název Sinčchondži znamená doslova „nové nebe a nová země“. Hnutí se inspiruje křesťanstvím, podle expertů na nová náboženství se ale od něj zásadně odchyluje. Podle religionisty Zdeňka Vojtíška sekta hlásá konec věku judaismu a křesťanství.

Sekta působí v mnoha zemích po celém světě, například ve Spojených státech, Kanadě, Francii či Rakousku. Od roku 2018 je aktivní i v České republice, a to zejména v Praze. Nevystupuje ale pod pravým jménem, nábor nových členů probíhá prostřednictvím zdánlivě nezávislých církví, sborů a hnutí.

Reklama

Doporučované