Hlavní obsah

Jižní Korea zbrojí. Od USA nakoupí vojenskou techniku za miliardy dolarů

KLDR si koleduje o válku, Jižní Korea zbrojí.

 

Reklama

Vůdce KLDR Kim Čong-un si svým jednáním koleduje o válku. V reakci na nedělní severokorejský jaderný test požaduje Donald Trump tvrdé sankce a Jižní Korea uspořádala vojenské cvičení.

Článek

Americký prezident Donald Trump se v telefonátu se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem shodl na potřebě přijetí tvrdších sankcí proti KLDR v reakci na nedělní severokorejský jaderný test.

Trump zároveň kývl na prodej vojenské techniky za miliardy dolarů spojenecké zemi. Oba lídři se v této souvislosti také dohodli na zrušení váhového limitu hlavic jihokorejských raket, který vzájemná úmluva dosud stanovovala na 500 kilogramů.

Spojené státy s Jižní Koreou dlouhodobě vojensky spolupracují, což Washington podmiňuje některými limity pro jihokorejskou výzbroj. Soul již v minulosti dosáhl zvýšení dráhy doletu svých raket a nyní podle prohlášení Mun Če-inova úřadu Trump přistoupil na jihokorejskou žádost o zrušení váhového limitu pro hlavice, o které Jižní Korea usilovala již delší dobu.

Jižní Korea také zareagovala na severokorejský jaderný test druhým vojenským cvičením, tentokrát v Japonském moři, aby důrazně varovala KLDR před případným útokem.

Námořního cvičení se účastnily fregaty, hlídkovací loď a několik raketových lodí. Cílem byl nácvik odvetných opatření v případě severokorejských provokací, oznámilo ministerstvo obrany v Soulu. Další cvičení námořnictva se u jižních břehů Korejského poloostrova uskuteční podle ministerstva od středy do soboty.

Jižní Korea už v pondělí uspořádala cvičení, při němž simulovala útok na oblast, kde KLDR v neděli uskutečnila jaderný test. Cvičení, na kterém spolupracovala pozemní vojska a letectvo, bylo zaměřené na zástupné cíle v Japonském moři a zahrnovalo střely vzduch-země s dlouhým doletem i balistické rakety.

Jižní Korea odpálila 8 těžkých bomb v reakci na raketu KLDRVideo: AP

Reklama

Doporučované