Hlavní obsah

Jmění nejbohatších Čechů poprvé v historii překonalo hranici bilionu korun. Vedou Kellner a Babiš

59 úspěšných podnikatelů zůstává na špici, přibylo k nim 11 nováčků.

 

Reklama

Jmění nejúspěšnějších českých podnikatelů podle časopisu Forbes poprvé v historii překonalo hranici bilionu korun, přesně činilo 1039,5 miliardy korun. Mezi 70 nejbohatšími Čechy je letos 11 nováčků. Žebříček vedou Petr Kellner a Andrej Babiš. Forbes také poprvé zmapoval top desítku tuzemských miliardářů, kteří dávají nejvíce na filantropii.

Článek

Majetek v hodnotě 310 miliard korun drží vlastníka investiční skupiny PPF Petra Kellnera v čele žebříčku nejbohatších Čechů. Ve čtvrtek ho zveřejnil na svém webu časopis Forbes. Kellnerovo jmění rostlo díky úspěšnému rozvoji splátkového byznysu skupiny Home Credit v Asii, především v Číně.

Hned za ním se umístil předseda hnutí ANO a někdejší ministr financí Andrej Babiš s 88 miliardami korun. „Jeho zemědělsko-potravinářský Agrofert je sice aktuálně zaparkovaný ve dvou svěřenských fondech, Babiš ale zůstává jediným příjemcem z nich plynoucích benefitů, proto ho dále řadíme mezi tuzemské miliardáře,“ uvedl Forbes.

Třetí je realitní magnát Radovan Vítek s 57 miliardami korun a čtvrtý skončil s 55 miliardami vlastník skupiny KKCG Karel Komárek. Majetek všech čtyř se meziročně zvýšil.

Do desítky nejbohatších se dostali také finančníci Daniel Křetínský a Pavel Tykač. Křetínský letos navíc poprvé vstoupil do žebříčku světových miliardářů Forbesu, tedy lidí, jejichž jmění je více než jedna miliarda dolarů, připomněl Forbes.

Nováčky v top 10 jsou zakladatelé softwarové firmy Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Patří jim sedmé a osmé místo. Umístili se před spolumajitelem skupiny Penta Markem Dospivou a podnikatelem Zdeňkem Bakalou.

Do žebříčku se nově dostal ale i vlastník brněnské skupiny Jet Investment a mecenáš umění Igor Fait, ústecký podnikatel Aleš Graf nebo vlastník skupiny Unicapital Pavel Hubáček.

Forbes také zveřejnil jedenáct filantropů, tedy miliardářů, kteří byli ochotni se o svou filantropii v roce 2016 podělit. V tomto žebříčku se pořadí podnikatelů prohodilo. Na prvním místě je Andrej Babiš, druhý je Petr Kellner, třetí Radim Passer a čtvrtý Martin Vohánka.

Reklama

Doporučované