Hlavní obsah

Vystopovali jsme člověka, který založil antibabišovskou skupinu

Nové vydání pořadu Zvláštní vyšetřování.

 

Reklama

Nový díl investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování se zabývá zašifrovaným twitterovým účtem, který zveřejňuje odposlechy Andreje Babiše. Stopy vedou do komunity hackerů a tajných služeb.

Článek

Je mu osmatřicet let, představuje se jako „Honza“ a ani neskrývá, že je dlouhodobě zvyklý plnit úkoly, na které si někdy netroufá ani sama tajná služba – jsou totiž za hranicí zákona. Včetně nelegálního vlamování se do cizích mailových účtů.

„Loni v listopadu jsem založil twitterový účet Skupina Šuman. Tehdy jsem dostal jednu zakázku a myslel jsem si, že bych k tomu mohl tenhle účet použít. Tehdy jsem tam dal vzkaz Dneska něco spustím,“ říká muž, který nechce svou pravou identitu zveřejnit – ze strachu z pomsty lidí „z komunity“.

Teď se rozhodl promluvit – mimo jiné proto, že má strach z policejního postihu: Bojí se, že na něj padne obvinění z nelegálního pořízení nahrávek hovorů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Sám ale říká, že samotné zveřejňování protibabišovského obsahu na Twitteru je spojené s Paralelní Polis, institutem takzvané kryptoanarchie propojeným s uměleckou skupinou Ztohoven.

Kdo tedy vede tuto zašifrovanou válku s Andrejem Babišem? Hrají v tom roli tajné služby? A čeho a proč se dnes bojí bývalý redaktor Mladé fronty Dnes Marek Přibil, který se účastnil schůzek s Babišem, na nichž vznikly kompromitující nahrávky?

Podívejte se na nový díl Zvláštního vyšetřování s názvem Babišův tajný nepřítel.

Reklama

Doporučované