Hlavní obsah

Johnson kritizuje Mayovou, že se paktuje s „marxistou” Corbynem

Johnson kritizuje Mayovou, že se paktuje s „marxistou” Corbynem.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Už dnes by měla pokračovat jednání mezi špičkami britských konzervativců a labouristů o prolomení brexitového patu. Velká Británie musí s konkrétním návrhem dalšího postupu přijít do středy, kdy se schází mimořádný summit Evropské unie. Stále hrozí, že už tento pátek Spojené království unijní řady opustí – a to bez dohody.

Článek

Navzdory signálům o slibném úvodu rozhovorů mezi Theresou Mayovou, Jeremym Corbynem a jejich týmy zatím zůstává řada sporných bodů. Podle Labour Party se zatím Downing Street netváří na labouristickou „definici” setrvání Spojeného království v celní unii. Právě to zůstává pro opoziční formaci kolem Jeremyho Corbyna prioritou. Sami labouristé nemají mezi sebou jasno v tom, jestli by poslední „záchrannou brzdou” s cílem odvrátit chaotický brexit bez dohody nemělo být stažení aktivace čl. 50 Lisabonské smlouvy, a tudíž zastavení brexitu.

Něco takového je ale pro ministerskou předsedkyni nemyslitelné. Jak pro The Daily Telegraph řekl nejmenovaný vysoký představitel jejího kabinetu, Theresa Mayová nechce vstoupit do historie coby žena, která nedokázala uskutečnit brexit. Mayová se rozhodla hledat řešení napříč politickými stranami i za tu cenu, že to ohrozí soudržnost Konzervativní strany. Navíc se pořád nabízí možnost, že svým postupem a hledáním „měkké” varianty brexitu nakonec sežene kýženou podporu pro svou původní brexitovou dohodu (Withdrawal Agreement). Ta britskou Dolní sněmovnou třikrát neprošla, ale úřad britské premiérky nevyloučil, že bude následovat pokus číslo 4. Kdyby se tak stalo před 22. květnem, Britové by nemuseli uspořádat krajně nepopulární volby do Evropského parlamentu a mohli by spořádaně odejít z EU ke 30. červnu.

Boris Johnson mezitím znovu ostře zaútočil na svou stranickou šéfku kvůli jednáním s Labour Party a „marxistou” Corbynem. Ten se podle Johnsona jednání beztak účastní jen proto, aby vyvolal rozkol v Konzervativní straně. Bývalý šéf ostrovní diplomacie pro The Daily Telegraph zdůraznil, že konzervativní poslanci nedovolí premiérce „kapitulaci” v podobě kombinace brexitu se setrváním v celní unii. Podle Johnsona by pak „Slovensko i Litva měly větší slovo v obchodní politice Británie než sám Londýn”. Boris Johnson je přesvědčený o tom, že varianta celní unie je v rozporu s volebním programem Konzervativní strany z roku 2017.

Premiérka Mayová vyrazí bez ohledu na jednání s opozicí ještě před středečním unijním summitem na cestu po Evropě. Zastavit by se v úterý měla minimálně v Berlíně u Angely Merkelové a v Paříži u Emmanuela Macrona.

Reklama

Doporučované