Hlavní obsah

Johnson podle Bruselu už počítá s brexitem bez dohody. Borisova vláda to popřela

Podle Bruselu Británie nepředložila žádné plány.Video: Daniela Kučerová , Reuters

 

Reklama

Britský premiér Boris Johnson nemá plán na vyjednávání o podmínkách odchodu své země z Evropské unie a nastavil kurz k brexitu bez dohody. Takový závěr podle britských médií tlumočili činitelé Evropské komise diplomatům členských zemí po jednáních s Johnsonovým poradcem pro evropské záležitosti Davidem Frostem, ke kterým došlo minulý týden.

Článek

Server The Guardian přišel s vyjádřením bruselských diplomatů ohledně plánů Británie k opuštění Evropské unie. Podle nich je „ústředním scénářem“ britského premiéra brexit bez dohody. Odmítavý postoj k nalezení kompromisu v komplikovaném procesu brexitu má dle Bruselu jasné odůvodnění. Namísto návrhu na řešení chtěl David Frost projednávat pouze situaci, která nastane po opuštění Evropské unie 31. října. „Bylo jasné, že Spojené království nemá vlastně žádný jiný plán,“ konstatoval evropský diplomat po setkání s Frostem. „Británie nemá v úmyslu vyjednávat, což by nějaký plán vyžadovalo. Zdá se, že ústředním scénářem britské vlády je nyní brexit bez dohody.“

Vše vyšlo najevo poté, co Downing Street 10 uvedla, že je „připravena jednat v dobré víře“. Zároveň ale dodala, že by Johnson souhlasil pouze s dohodou, která nebude obsahovat „nedemokratický uzávěr“. Takto Johnson označuje mechanismus, který by zachoval hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, ale Spojené království by držela v celní unii. Johnsonův „nedemokratický uzávěr“ ale EU odmítá projednávat.

Johnsonův kabinet zprávu popřel

Johnsonova vláda dnes tvrzení bruselských diplomatů popřela, informovala o tom BBC.

Ve svých projevech se Johnson sám několikrát nechával slyšet, že k problému irských hranic sám navrhne řešení. Podle zpráv z Bruselu ale Británie žádné řešení nepředložila. Frost uvedl, že v případě irské pojistky Británie upřednostňuje spíše „technologické řešení“. Nicméně žádné takové, které by bylo zrealizovatelné do brexitu, Britové nemají. „I kdyby EU vzdala irskou pojistku, nemáme k divokému brexitu žádnou alternativu,“ zakončil diskuzi diplomat.

Spekulace o vyslovení nedůvěry

V Británii mezitím pokračuje debata o tom, zda by parlament byl schopen brexitu bez dohody zabránit.

V rámci celého procesu brexitu se z Westminsteru objevovaly náznaky, že se Johnsonova vláda připravuje na brexit bez dohody a na bitvu s některými poslanci z vlastní Konzervativní strany. Ti by se mohli rozhodnout přípravám zabránit a spolu s opozičními stranami vyslovit vládě nedůvěru.

To ovšem plány vlády Borise Johnsona zdánlině nijak nezasáhlo. Vrchní poradce předsedy vlády Dominic Cummings v pondělí ráno instruoval zvláštní poradce napříč celou vládou, aby pokračovali v přípravách brexitu bez dohody. Z nedostatečných příprav Británie na odchod z Unie obvinil bývalého ministra financí Philipa Hammonda.

Během víkendu také vyšlo najevo, že by v případě ztráty důvěry Johnson pravděpodobně odmítl rezignaci a naplánoval všeobecné volby, napsal o tom deník The Times. Johnson by podle něj mohl zůstat v úřadu dokonce i v případě, že by se v dolní komoře parlamentu našla podpora pro dočasnou „vládu národní jednoty”. Následující vývoj by Johnson mohl ignorovat a nechat doběhnout čas zbývající do termínu brexitu a volby uspořádat až po něm, píší The Times.

Takový scénář podle všeho britské zákony umožňují. Předseda vlády totiž v Británii po vyslovení nedůvěry nemá povinnost rezignovat a načasování předčasných voleb by v tomto případě bylo opět na Johnsonovi.

Johnson sice řekl, že volby jsou „to poslední“, co by teď chtěl, jeho mluvčí však na svém pravidelném brífinku pro novináře zdůraznil, že brexit se bude konat 31. října za jakýchkoli okolností. A to i v případě, že by parlament hlasoval proti odchodu bez dohody nebo by podal proti předsedovi vlády důvěrný návrh vyžadující volby.

Lídr opozice Jeremy Corbyn v pondělí naznačil, že existuje možnost, že vysloví nedůvěru vládě hned po návratu do parlamentu v září.

Reklama

Související témata:

Doporučované