Hlavní obsah

Jourová prošla u poslanců. „Eurokomisař nesmí projít lobotomií a zapomenout na svou zem,“ říká.

Věra Jourová by se v Bruselu ráda věnovala například digitální ekonomice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Má za sebou pět let v roli eurokomisařky a teď chce v Bruselu pokračovat. Má zálusk na vnitřní trh nebo obchod.

Článek

Věra Jourová má za sebou první grilování. Poslanecký výbor pro evropské záležitosti vzal její nominaci do příští Evropské komise vedené Ursulou von der Leyenovou. Teď ještě dosavadní eurokomisařku jako českou adeptku do vrcholné bruselské pozice musí posvětit vláda. To se má odehrát v pondělí 26. srpna.

Díky úspěchům a zkušenosti si může myslet na post místopředsedkyně. Přesto připouští, že některé věci je třeba dotáhnout. „To jsou třeba hromadné žaloby, pro případy jako byla dieselgate. I v Čechách jsme měli hodně napálených majitelů aut, kteří si pořídili auto s vadným softwarem,“ říká v rozhovoru Jourová.

Co se vám za posledních pět let nejvíc povedlo?

Myslím, že jsem toho hodně udělala pro normální lidi. Žijeme ve světě, kdy běžní občané čelí daleko větším výzvám, ať už jsou to digitální platformy nebo oblast bezpečnosti. Myslím, že jsem opravdu myslela na konkrétního jednoho člověka a že jsem pro něj pracovala. Pokud jde o směrnice o ochraně spotřebitele, zavádí dost drobných věcí – například když lidé nakupují na internetu, aby věděli, od koho nakupují. Dost jsem také zasáhla vůči šmejdům. Jsou to drobnosti, které skládají dohromady mozaiku, která by měla vyústit v lepší ochranu práv spotřebitelů.

Co se podle vás naopak nepovedlo?

Ve své oblasti mám ještě dvě věci, které je třeba dotáhnout. A to jsou hromadné žaloby, pro případy jako byla dieselgate. I v Čechách jsme měli hodně napálených majitelů aut, kteří si pořídili auto s vadným softwarem. A de facto i v těch dalších věcech, jako jsou potraviny a další záležitosti, nemáte možnost se spojit, jít k soudu a získat kompenzaci.

Zazněla kritika, že se nepodařilo úplně zakázat dvojí kvalitu potravin. Co na to říkáte?

Myslím, že to musím víc vysvětlovat. Řada států má množství technických norem na konkrétní produkty. Uvedu příklad rybích prstů – třeba Rakousko má národní technickou normu, že rybí prsty musí obsahovat minimálně 60 procent masa. Ostatní státy to nemají, a ty se tomu přizpůsobují. To jsou věci, kde kdybychom dali absolutní zákaz, tak bychom tím v řadě států způsobili problémy a spotřebiteli by to ani nepomohlo.

Jaký máte pocit z jednání výboru pro zahraniční záležitosti?

Mám z něj dobrý pocit. Očekávala jsem i řadu otázek, které budou kontroverzní nebo kritické. Právě eurokomisař je ten, který je s ním potom v úzkém kontaktu. A je důležité, aby tam byla důvěra. Jsem ráda, že mám prostor říkat své názory a priority. Aby občané viděli, koho tam posíláme a co tam bude za člověka. A hlavně, že to není někdo, kdo projde lobotomií, kdo zapomene, že je Čech a začne fungovat bez chuti a bez zápachu. Tedy – bez zápachu, doufám že bude každý.

O jaká portfolia tedy máte zájem?

Netajím se tím, že bych ráda dělala portfolio v oblasti digitální ekonomiky. Vidím tam velký potenciál posunout Evropu o něco výš. Máme velký deficit v tom, že nám tu operují vesměs americké gigantické firmy a nemáme firmy, které by mohly konkurovat. To můžeme řešit. Tím, že budeme technologický výzkum držet na vysoké úrovni, že budeme v Evropě držet velké mozky. A že budeme investovat a pomáhat evropským firmám lépe se etablovat a že přijdeme s inovacemi. A ne s regulací, která by možnosti zabíjela. Není to málo. Jsou to věci, které se dělají poprvé, protože svět umělé inteligence je překotný a rychlý. Může to být pro Evropu obrovská šance, ale jsou tu i rizika, abychom to udělali správně. Evropa musí být globálně konkurenceschopná. Na tom bych ráda dělala, považuji se spíš za developera než za udržovače stavu něčeho, co třeba funguje.

Co říkáte na kritiku, že by vaši pozici mohla oslabit situace okolo auditů spojených s českých premiérem?

Nemyslím si, že tam jsou limitující faktory. Komisař je osoba, která musí být za všech okolností nezávislá a nestranná a myslím, že jsem za pět let dokázala, že jsem toho schopná.

Reklama

Doporučované