Hlavní obsah
Online

Speciál Seznamu: Je možné si objednat trestní stíhání? Jourová musela komentovat Babišův výrok

Speciál TV Seznam ke grilování Věry Jourové v europarlamentu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Grilování české eurokomisařky v Evropském parlamentu sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Česká eurokomisařka Věra Jourová odpovídá na otázky členů výborů Evropského parlamentu. Poslanci dotazy chtějí prověřit, zda kandidátka na post místopředsedkyně příští Evropské komise pro evropské hodnoty a transparentnost má o tématech své práce přehled a bude pracovat svědomitě a nezávisle.

Jourová předstoupila před členy výborů pro ústavní záležitosti a občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Přítomni jsou i členové právního výboru, většinu z 25 otázek však položí zástupci jednotlivých politických skupin v prvních dvou jmenovaných výborech.

Budoucí náplň práce Jourové zahrnuje například dohled nad dodržováním vlády práva či svobody médií nebo přípravu systému příštích evropských voleb.

Úspěšné zvládnutí dnešního slyšení je podmínkou, aby se Jourová stala členkou komise, kterou jako celek definitivně potvrdí plenární zasedání EP za dva týdny.

  • Europoslanci chválí Jourovou za dnešní výkon

    Česká kandidátka na místopředsedkyni příští Evropské komise Věra Jourová vystupovala dnes při slyšení v Evropském parlamentu jinak, než jak před českým publikem hovoří představitelé hnutí ANO, které Jourovou do komise nominovalo. Na Twitteru to uvedla opoziční TOP 09. Europoslanec ODS Alexandr Vondra vyjádřil přesvědčení, že Jourová nebude mít problém s tím, aby ji Evropský parlament jako eurokomisařku schválil.

    „Velmi si ceníme slov budoucí eurokomisařky Věry Jourové o ochraně médií, novinářů, právního státu a menšin. Ocenili bychom ale také to, kdyby se k těmto slovům přihlásil i premiér Andrej Babiš, jehož hnutí Věru Jourovou do Evropské komise vyslalo,“ uvedla TOP 09.

  • Slyšení dnes neměla pouze Věra Jourová, poslanci „grilovali“ i možného šéfa unijní diplomacie

    Členské země Evropské unie musejí dál společně vyvíjet ekonomický tlak na Rusko; sankce není možné zrušit, dokud Moskva nezmění přístup. Na dnešním slyšení před zahraničním výborem Evropského parlamentu to řekl kandidát na pozici vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Josep Borrell. Zároveň připomněl dohodu mezi unijními státy o udržování komunikace s Ruskem. Podle agentury AFP avizoval zvláštní důraz na řešení problémů na Balkánu a na východní hranici EU.

  • Grilování skončilo

    Poslanci položili všechny své otázky. Na závěr má Jourová konečnou řeč. „Má práce bude nová. Navazuje na nové výzvy, kterým čelíme. Naším úkolem bude se co nejlépe připravit na volby v roce 2024,“ uzavírá Jourová.

  • Je dobře připravena, komentuje výkon Jourové její stranická kolegyně

  • Je možné objednat si trestní stíhání? Co na výrok Babiše říká komise? ptá se Pospíšil

    Ptá se europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), co Jourová říká na výrok premiéra Andreje Babiše, že je v České republice možné objednat si trestní stíhání, respektive jak bude jako eurokomisařka na taková prohlášení čelných politiků reagovat.

    „Já tomu nevěřím. Myslím si, že Česká republika je právní stát, kde nic takového možné není,“ upíná se Jourová na první část otázky. Pospíšil proto při doptání zdůrazňuje druhou část svého dotazu. „Komise většinou výroky národních politiků nekomentuje a jo tak dobře,“ doplňuje Jourová.

  • Tweet Jiřího Hoška

  • Dodržování právního státu bude podmínkou při rozdělování rozpočtu

  • Komentář Luďka Niedermayera

  • Poslankyně se Jourové ptá, jak zamezí vraždám novinářů

    Jako první se ptá poslankyně Roberta Metsolaová (EPP). Jourové se ptá, jak chce v Evropě zlepšit svobodu médií a zamezit vraždám novinářů. Zmiňuje dva případy z poslední doby – vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové.

    Jourová ve své odpovědi zmiňuje legislativní návrhy, které předložila nebo má v plánu v této věci předložit.

  • Komentář Jiřího Hoška

  • Začíná první kolo otázek

    Věra Jourová skončila svůj úvodní projev. Začíná první kolo otázek poslanců výborů.

  • Spitzenkandidáti, právní stát a boj s dezinformacemi

    Jourová předkládá tři témata, na která se chce zaměřit. „Musíme zlepšit roli spitzenkandidátů, budovat kulturu práva a udržovat právní stát… A bojovat s dezinformacemi, které se s nástupem digitalizace výrazně rozšířily.“ Jako základní hodnotu pak zmiňuje nutnost dodržování základních lidských práv. „Základní lidská práva nejsou překážkou inovacím,“ dodává Jourová.

  • Projev Věry Jourové

    „Mým cílem bude učinit Evropu demokratičtější a transparentnější. Udržet tradiční hodnoty. Chci, aby byla Evropa silnější a jednotnější,“ začíná Jourová svůj nominační projev. Dále přechází do historie, připomíná 30leté výročí od sametové revoluce.

  • Grilování Věry Jourové začíná

    Věra Jourová se uchází o portfolio hodnot a transparentnosti. Na úvod pronese Jourová svůj projev. Následovat budou dotazy poslanců z jednotlivých výborů. Na otázku má poslanec jednu minutu. Jourová pak dvě na odpověď. Další minuta slouží na doptání se. Otázek bude celkem 25.

  • Europoslanci Jourovou už grilovali písemně. Nabízíme odpovědi na jejich otázky

    Europoslanci budou odpoledne grilovat Věru Jourovou. Ta už ale nyní vydala písemné odpovědi na otázky, které pravděpodobně zazní i dnes. My jsme dokument četli a přinášíme vám základní pilíře, kterými Jourová obhajuje post eurokomisařky pro evropské hodnoty a transparentnost.

  • Europoslanci ocenili dřívější práci Jourové

    Řada poslanců před slyšením ocenila práci, kterou Jourová udělala jako komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti v končícím pětiletém období. Také díky jejímu většinou pozitivnímu renomé v EP se neočekává, že by měla patřit mezi kandidáty, s jejichž schválením budou mít poslanci zásadní problém. Těch je přitom letos nebývale mnoho – již před slyšeními vyřadil právní výbor parlamentu ze hry kandidáty Maďarska a Rumunska a během prvního týdne „grilování“ neuspěli jejich kolegové z Francie a Polska, které čeká reparát.

Reklama

Hlavní zprávy