Hlavní obsah

Jsme amatéři, kvůli covidu nemůžeme ani trénovat, říká mistr světa v kolové

Hostem nového dílu pořadu Ušák byl hráč kolové Jiří Hrdlička.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Kolová byla dříve v Československu velmi populárním sportem. Jaká je současná situace a jak se koronavirová opatření promítla do tohoto sportu, popsal v novém díle pořadu Ušák reprezentant a dvojnásobný mistr světa Jiří Hrdlička.

Článek

Bývaly doby, kdy sport, v němž exceluje Jiří Hrdlička, patřil k těm vůbec nejsledovanějším v České republice, potažmo v Československu. Patřil k nedělnímu televiznímu odpoledni stejně jako hovězí vývar a svíčková. Kolová. Kdo by neznal dvacetinásobné mistry světa v tomto mužném sportu Jana a Jindřicha Pospíšila? Svého času se dokonce tato bratrská dvojice stala sportovci roku. O této slávě se jejich nástupcům může jen zdát.

Kolová stále žije, byť v posledních letech poněkud zmizela z radaru. Členská základna tohoto amatérského sportu není z největších. A ani není divu. Hodně dlouho trvá, než se nový žáček, který se rozhodne pro toto odvětví, vůbec dostane ke střele na branku, což třeba ve fotbale nebo florbale může zažít už při prvním tréninku.

U kolové je to jinak. Jak říká Jiří Hrdlička, dvojnásobný mistr světa, na nácvik střelby si musí nováčci počkat třeba i dva tři roky, protože nejprve je potřeba dokonale ovládnout techniku ovládání kola, kterážto je hodně odlišná od toho, na co jsme zvyklí u běžných bicyklů.

Dalším aspektem je nutnost zvyknout si na tvrdost. Kolová je sport veskrze kontaktní, navíc každý střet těla bez chráničů s kovovou konstrukcí kola dokáže hodně zabolet. Přičtěte pády na palubovku a také tvrdost míče, který je dodnes vyplňován i srnčími chlupy, jak tomu je prakticky po celou historii kolové. Z toho všeho vyplývá, že nejde o sport pro panenky. Jak uvádí Jiří Hrdlička, ono stačí chytit trestný úder ze čtyř metrů do hlavy, to není daleko k otřesu mozku.

Hrdlička za svou dlouholetou kariéru vystřídal už čtyři spoluhráče. Dvakrát došli až k titulu světového šampiona, hodně si ale váží i čtvrtého místa, získaného s vlastním synem. Není moc sportů, kde byste mohli něco takového zažít. Ale nejde o dlouhodobou spolupráci, otec a syn hrají běžně po boku svých obvyklých partnerů. Zážitek to ale byl jistě výjimečný. Kdo ví, jak by byl oceněn jejich eventuální zisk titulu. Za ty své dva obdržel Hrdlička starší jako odměnu nákupní poukázky. Jednou si pořídil něco sportovního oblečení, podruhé barevnou televizi. Na víc nezbylo. Inu, kolová je ryze amatérská sportovní disciplína.

Malá obec na Blanensku, Svitávka, v jejímž dresu Jiří Hrdlička hraje, je jednou z hlavních základen české kolové. Odtud vyjíždí za mezinárodními i ligovými povinnostmi. Jestli už myslí na sportovní důchod, nebo je připraven prohánět výrazně mladší nástupce, jestli ho syn v lize poráží i mnohé další se můžete dozvědět v Ušáku číslo 151.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé úterý v 10:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované