Hlavní obsah

V době epidemie začal kytarista Sommer učit přes internet a sklízí úspěch

Hostem dalšího dílu Ušáku byl kytarista Lukáš Sommer.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Kytarista Lukáš Sommer díky své profesi hodně cestuje. Navštívil celou řadu zemí, ale nejvíce mu k srdci přirostla Indie. V době epidemie ale nemůže, a tak začal vyučovat hru na kytaru na dálku a sklízí úspěch.

Článek

Asi jako každý teenager jsem se snažil zkrotit kytaru. Představa, že pravačkou hrábnu do šesti strun, prsty levé ruky vymáčknu několik akordů a srdce dobývané dívky promluví jasnou řečí, byla velmi lákává. Jenže postupem času kytara zapadala prachem, nedostatek času ji odsunul do zapomnění.

Říkám si škoda. Možná, že ještě přijde doba, kdy sáhnu nejen po ní, ale i po kytarové škole Lukáše Sommera. Tento skvělý kytarista a komponista byl stejně jako většina kolegů postižen koronavirovou pandemií, nemohl vystupovat před svými posluchači.

Náhlý přebytek času vyřešil tak, že začal vyučovat zájemce o hru na kytaru na dálku, pomocí Facebooku. Netrvalo dlouho a soubor zajímavě podaných lekcí se objevil i na TV Seznam (na jednotlivé lekce se můžete podívat ZDE). Jistě, přímý kontakt s žákem je nezastupitelný, ale když současnost nenabízí jiné možnosti, zbývá přenos vědomostí a dovedností tímto způsobem. Zjevně se dařilo, protože Sommerova škola se potkala s úspěchem. I takhle se dá zpříjemnit čas v nelehkých dobách.

Lukáš Sommer za normálních poměrů díky své profesi hodně cestuje. Navštívil celou řadu zemí, ale nejvíce mu k srdci přirostla Indie. Nejen kvůli klimatickým podmínkám, ale i kvůli náhledu na život. Zaujala ho i tamní většinová víra v inkarnaci, která mimo jiné vyznává postulát, že talent je vlastně souhrn toho, co ten či onen jedinec prožil v minulých životech. Vzhledem k tomu, jak dobrým kytaristou i skladatelem Lukáš je, mohl v minulosti prožívat skutečně hodně zajímavé životy.

Život koncertního umělce přináší i spoustu setkání. Třeba i s takovou legendou hudebního světa jako byl Ennio Morricone. Lukáš Sommer se s ním potkal během jednoho soutěžního klání v Itálii a strávili spolu prý velmi příjemný večer. Morricone ale překvapil své spolustolovníky tím, že jednak vůbec nechtěl mluvit o hudbě, což se dá dost dobře pochopit, a také tím, že komunikoval pouze v italštině, angličtinu nechal zasunutou ve spodním šuplíku. Řeč šla tedy především o kvalitě servírované kávy.

V jubilejním sto padesátém díle Ušáku se vedla řeč i o tom, kdy a kde na skladatele zaútočí múza, jak si může virtuóz během výkonu povolání poranit ruce, i že se dá někoho naučit poměrně složitá skladba i bez toho, že by žák znal noty. Vaší výhodou je, že nejnovější díl Ušáku si můžete dát, ať už noty znáte či nikoli.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé úterý v 10:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované