Hlavní obsah

Jsme finančně na dně, přiznává nejvyšší úředník českého fotbalu

Rozhovor s Rudolfem Řepkou.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Fotbal je zdravý. Je ale problém, jak vypadáme na veřejnosti, říká generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Článek

V tak mizerné situaci nebyl český fotbal snad nikdy za poslední čtvrtstoletí - a že je s čím soutěžit. Národní tým v podstatě ztratil šanci postoupit na mistrovství světa v Rusku, předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta byl zatčen a ze své pozice odstoupil, nového předsedu se zvolit nepodařilo, Ministerstvo školství po policejním zásahu zastavilo přísun dotací a dlouholetí sponzoři - kupříkladu pivovar Gambrinus - odmítají spojovat dál své jméno se zkompromitovanou organizací.

„Brzy představíme nové partnery, kteří budou sponzorovat ligu i reprezentaci," říká optimisticky Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR, tedy nejvyšší úředník českého fotbalu. „Celá ta kauza kolem nás je především reputační problém. To, že odejde jeden partner, je špatné, ale horší je to, jak vypadáme na veřejnosti."

Dvaačtyřicetiletý Řepka dělá svou práci ve strahovském sídle fotbalového svazu už deset roků a tvrdí, že v posledních letech se věci měnily k lepšímu: „Korupční skandál ve fotbale jsme měli naposledy v roce 2004. Poslední dva roky se přestalo bojovat o funkce a začal se dělat fotbal, máme strategický plán do roku 2021," tvrdí Řepka. „Fotbal je zdravý. Máme jasně stanovené klíče a zásady pro rozdělování peněz, jsme otevření a transparentní."

Poslední kauza, v níž byl obviněn i bývalý předseda Pelta, skutečně není korupční: Jde v ní o to, zda se Pelta za pomoci ministerských úředníků a úřednic pokoušel nasměrovat veřejné peníze do klubů podle klientelistického klíče nebo přání politiků. „Důležité je, že nefungoval systém na Ministerstvu školství. To byla základní chyba, od níž se všechno odvíjelo," míní ale Řepka.

Podívejte se nahoře v článku na celý rozhovor s Rudolfem Řepkou o českém fotbale, o tom, proč v něm má takovou moc bývalý zaměstnanec komunistické StB nebo o tom, jestli je vůbec možné věřit výsledkům české ligy.

Reklama

Doporučované