Hlavní obsah

Jsme také v první linii, zní z krematorií. Některá jedou na dvě směny

Ilustrační foto.

Reklama

Počty mrtvých v krematoriích se mnohde zdvojnásobily. Zaměstnanci nově pracují i o víkendech, někde jedou na dvě směny. Zpopelnění zesnulých má svá pravidla a nejde urychlit.

Článek

Se zvýšeným počtem zemřelých, které je potřeba zpopelnit, se nepotýká pouze ostravské krematorium, o jehož problémech informovaly Seznam Zprávy v pondělí ráno. Většina krematorií v Česku řeší obdobný problém.

„Když se podíváme na čísla, tak za září jsme měli 170 zážehů, což je zhruba takový průměr. V říjnu už to bylo 218 a teď v listopadu, těch prvních pět pracovních dnů, jsme měli 105 žehů,“ vyčíslil situaci v jihlavském krematoriu pro Seznam Zprávy Martin Málek, mluvčí města.

„To znamená, že jestli to půjde takto, a vypadá to, že ano, protože máme informace z pohřebních služeb v rámci Kraje Vysočina, tak se dostaneme na číslo přes 300, což je nárůst o 100 procent. Krematorium v Jihlavě je jediné v kraji,“ vypočetl Málek.

„Co mi říkali kolegové, tak za 44 let provozu krematoria jsme takovýto nárůst a počet těl nikdy neměli,“ dodává Málek.

Zvýšený počet zemřelých evidují i v brněnském krematoriu. „Obvykle bylo zpopelněno okolo 20 až 25 lidí denně a teď je jich 40 až 45 denně. Kapacitně to ale máme dobře zorganizované a naplánované,“ řekl Seznam Zprávám zaměstnanec krematoria v Brně.

Podobně se vyjádřil i pracovník krematoria v Jaroměři, podle kterého se počet zemřelých čekajících na kremaci zvýšil dokonce o více než 100 procent. „Je vidět, že toho vozí víc. Ale kapacitně to zvládáme,“ dodal pracovník.

Pálí se o víkendech i o svátcích

Problém je především ve vytíženosti pracovníků krematoria, kteří teď musí pracovat i víkendy a státní svátky. „V krematoriu se běžně jelo na jednu směnu a teď už jedeme na dvě směny. Zažili jsme ale i nepřetržitý provoz i přes víkend a státní svátek,“ dodává k vytížení v Jihlavě Málek.

Složitou situaci potvrdili i v soukromém krematoriu v Táboře. „Je to všude, nejenom u nás, ale všude. Počet se zvýšil třeba o 40 procent. Zvládat to ale musíme, i když toho ti zaměstnanci mají dost,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy Josef Melich, majitel pohřební služby Melich, pod kterou patří i krematorium v Táboře.

„My jsme také v první linii, jako sestřičky. My jedeme také furt,“ podotkla pracovnice táborského krematoria.

Kapacitně na doraz je, podle slov majitele, i krematorium v Nymburku, kde kvůli tomu pracují dvanáct hodin denně. „Máme jednu pec a nejde ji přetížit, už takhle je dost přehřátá. Jsou nějaké provozní teploty a ty nelze překročit,“ popisuje situaci Jiří Novák, který má od města Nymburk pronajaté krematorium ve Středočeském kraji. „Počet se zvýšil tak o 80 procent určitě. A počítejme, že na jednoho člověka je potřeba zhruba hodina. Každý nehoří stejně dlouho,“ pokračuje Novák.

Problém je i chladicí kapacita

Aby systém nekolaboval, snaží se jednotlivá místa spolupracovat. „Žádáme i jiná krematoria o pomoc. Dnes je to tak propojené, takže si vypomáháme všichni,“ vysvětlil Melich Seznam Zprávám. Právě táborské krematorium žádalo o pomoc krematorium v Jihlavě.

„Kontaktovali nás i z jiných krematorií, jestli bychom jim nemohli pomoci, což my určitě nemůžeme. A pokud to bude ještě horší, tak budeme muset řešit otázku, kam uskladnit těla. Jedna věc je to, kolik lidí dokážeme spálit, druhá věc je kapacita chladicích místností,“ potvrdil Málek z jihlavského krematoria.

Zatím si ale krajské město vystačí, stejně tak v Táboře venkovní chladírenská zařízení jako ostravské krematoriu nepotřebují. „Když je těch lidí tolik, tak se musí uskladnit. Snad to bude stačit do budoucna. My máme chladicí prostory poměrně dost velké, takže kapacitu zatím máme,“ řekl Melich.

Jediné krematorium, které Seznam Zprávy oslovily a neeviduje zvýšený počet zemřelých, bylo krematorium v Klatovech. „Taková situace jako v Ostravě u nás není. O nějaké to úmrtí se počet zvýšil, než to bylo například v první vlně, ale do žádných extrémů to tady nejde. Dá se říci, že je to ve stejné rovině,“ řekla zaměstnankyně krematoria v Klatovech.

Podle většiny oslovených se počty mrtvých přivezených do krematorií začaly zvyšovat od poloviny října a v tuto chvíli je počet zatím nejvyšší. Zároveň ale přiznávají, že úmrtí na podzim jsou vždy vyšší. „Já myslím, že to bude teď v tom listopadu a pak se to zase zlepší,“ řekl Seznam Zprávám Novák z nymburského krematoria.

Reklama

Doporučované