Hlavní obsah

Místo semaforu nás bude hlídat PES. Řekne, kdy se může do školy i restaurace

Foto: Profimedia.cz

Systém dostane jméno PES, aby to bylo něco konkrétního, uvedl v pondělí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Reklama

Epidemickou situaci v Česku bude koordinovat PES. Spočívat bude ve dvou tabulkách, kdy jedna bude informovat o platných opatřeních a druhá do detailu popíše, co je v rámci jednotlivých oblastí dovoleno, či stále zakázáno.

Článek

Čechy má před koronavirem hlídat systém nazvaný pro lepší zapamatování PES, tedy zkráceně protiepidemický systém. Má občanům pomoci vyznat se v opatřeních, která aktuálně platí s ohledem na míru rizika nákazy.

„Ten systém by měl mít nějaké jméno, abychom se odkazovali na něco konkrétního. Takže jsme se zamýšleli nad tím, jaký by mohl mít akronym. Nakonec se nám nejvíce líbil akronym, který vymyslela paní doktorka Přibylová z Masarykovy univerzity. A můžu teď říct, že nás bude hlídat PES,“ oznámil ministr Jan Blatný s tím, že věří, že systém pomůže Česku projít důstojně současnou situací.

Sytém PES by se nakonec neměl skládat z jedné tabulky, jak o tom mluvil ministr koncem minulého týdne, ale ze dvou.

„Shodli jsme se na tom, že chtít všechno vtěsnat do jedné tabulky by bylo nemožné a nepřehledné. Proto se připravují tabulky, nebo chcete-li matice, ve dvou úrovních,“ vysvětlil Blatný.

První tabulka má být v principu jednoduchá a použitelnou verzi chce ministr dát k dispozici už během úterý.

„Tabulka druhé úrovně, která rozpracuje opatření do detailů na úrovni jednotlivých resortů, kterých se to bude týkat, by měla být hotova do pátku,“ dodal Jan Blatný.

Jak už uvedl minulý týden, z tabulky půjde například vyčíst, že pokud je epidemická situace na stupni 4, tak restaurace mohou nabízet pouze jídla s sebou. Když klesne na trojku, mohou restaurace za určitých podmínek fungovat.

Systém PES by se měl podle ministra v průběhu času dál vyvíjet a reagovat na konkrétní situaci. „Naším cílem je, aby se tak, jak je nastaven, používal do konce roku, a případně byl výhledově modifikován,“ dodal ministr zdravotnictví na pondělní tiskové konferenci.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Ukázka, jak by mohla vypadat tabulka s opatřeními podle rizika nákazy z minulého týdne.

Reklama

Doporučované