Hlavní obsah

Jsou komunisté zase u moci, nebo to s nimi Andrej Babiš jen umí?

Duel dvou senátorů, Jiřího Šestáka a Václava Homolky, o komunistech u moci.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunisté jsou nejblíž vládní moci od roku 1989. Podpořili menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Výměnou za to, že bude kabinet prosazovat program KSČM. Existuje i tajná část tolerančního patentu? A jak se vliv komunistů projeví v české politice? V Duelu diskutují Jiří Šesták, senátor STAN, a senátor KSČM Václav Homolka.

Článek

Komunisté si pro toleranci kabinetu kladli především programové požadavky. Toleranci vládě vyměnili za sedm základních programových bodů, které jsou součástí programového prohlášení. Kabinet by měl zvyšovat minimální mzdu, zdanit náhrady církevních restitucí, valorizovat důchody, zajistit dostupné bydlení a zdravotní péči bez navyšování spoluúčasti pacientů.  Dále chránit přírodní bohatství ČR před zahraničními investory. A také prosazovat, aby vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí.

Tolik veřejné požadavky KSČM. Podle opozice ale mezi ANO a KSČM existuje ještě neveřejná část dohody o politické podpoře. V Poslanecké sněmovně  mluvila Miroslava Němcová z ODS o „tajném mocenském paktu”. Jeho existenci ale ANO i KSČM vylučují.

KSČM původně požadovala i posty v dozorčích radách státních a polostátních firem. Podmínku však nakonec stáhla.

Reklama

Doporučované