Hlavní obsah

Jsou to prachy pro Prahu 3, zní v nahrávkách. U koho měly skončit?

Záhady Josefa Klímy: Jsou to prachy pro Prahu 3, zaznívá ve skrytých nahrávkách. Místostarosta spoluzodpovědný za podezřelou zakázku před dvěma lety zmizel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Místostarosta spoluzodpovědný za podezřelou zakázku před dvěma lety zmizel. Policejní vyšetřování případu už probíhá déle než rok.

Článek

Před týdnem jsme zveřejnili první díl reportáže o podezřelé stavební zakázce na Praze 3. Dvě firmy ve sdružení – Geosan group a Edikt – zde měly v letech 2018 až 2020 podle svědectví jednoho z bývalých zaměstnanců uměle navýšit cenu rekonstrukce panelového domu v Ondříčkově ulici možná až o několik desítek milionů korun, které šly z rozpočtu městské části Praha 3.

Práce, které měly podle jeho tvrzení reálně stát zhruba 60 až 65 milionů, nakonec vyšly daňové poplatníky na bezmála 100 milionů korun.

„Navýšení je hlavně ve výměrách. Ten dům má, plácnu, 5 tisíc metrů čtverečních, ale ve výkazu je zhruba 12 tisíc metrů čtverečních. A ty se také fakturovaly, i když je skutečnost poloviční, nebo ještě méně než poloviční,“ popsal pro Seznam Zprávy bývalý zaměstnanec Ediktu Kamil Š jeden ze způsobů, kterým se podle něj snažily firmy na zakázce vydělat tzv. bokem.

O tom, že se zástupci firem domlouvali na způsobech, jak fakturovat fiktivní práce, existují i zvukové nahrávky. Pořídil je právě Kamil Š. na schůzkách, kterých se sám coby přípravář staveb účastnil.

Na jedné z nich je slyšet například Radek M., bývalý vedoucí nabídkového týmu v Geosan Group. „Já jsem jim to říkal: Pánové, na tom je založená naše kalkulace. Že tydlencty položky v souhrnu odbytově 6,8 plus 1,7 - to je…, to je nějakých 8,5, skoro k devíti milionům. Tam se z toho udělá úplně jenom minimální část a teď si prostě řekneme jaká, jo? Protože ta položka zní ‚reprofilace betonových ploch do 50 %‘, takže prostě my z toho uděláme 1 % a vyfakturujeme prostě celou položku,“ lze slyšet, jak se můžete přesvědčit i v úvodním videu.

Když jsme kontaktovali hlavní aktéry z těchto nahrávek, potažmo osoby, o kterých se na nich říká, že byly do plánu zasvěceny, všichni reagovali podobě. Nikdo nic neviděl, neslyšel, nebude komentovat.

Celá kauza se týká nadlimitní zakázky na stavební práce v celkové hodnotě 800 milionů korun, kterou v roce 2017 vyhlásila Praha 3, kde tehdy vládla poměrně široká koalice TOP 09, ODS, ČSSD a Volba pro město.

Tendr vyhrálo pět stavebních firem, které pak měly v průběhu dalších čtyř let v rámci minitendrů soutěžit už přímo o jednotlivé stavby; v našem případě to byla rekonstrukce paneláku v Ondříčkově ulici, kterou nakonec vyhrálo sdružení firem Geosan group a Edikt.

Tento model není v Praze ojedinělý, jeho zastánci argumentují zejména větší rychlostí dokončování projektů, kritici upozorňují na rizika kartelových dohod.

„Model skrz rámcovou smlouvu není úplně transparentní, respektive je tam spousta prostoru pro potenciální varianty kartelové dohody, nebo něco takového,“ myslí si například radní Prahy 3 za Piráty Jan Bartko. „To pak může s cenou hýbat. Společenství firem, které v té smlouvě byly, se teoreticky mohlo velmi snadno dohodnout na tom, kdo podá jakou nabídkovou cenu. A jednotlivé stavby si mezi sebou rozdělit.“

Připomeňme si, že v nahrávkách, které se redakci podařilo získat od bývalého zaměstnance Ediktu, několikrát zazní přímo či nepřímo, že část peněz ze zakázky je určená pro Prahu 3.

„To jsou prachy pro Prahu 3, tak ať si je prostě srovnaj kluci,“ je slyšet například Radek M., tehdy ještě zástupce Geosanu, v souvislosti s tím, že je potřeba „zpracovat“ i nezávislý stavební dozor, aby v zakázce nešťoural.

V nahrávkách nezazní žádné konkrétní jméno člověka, který by měl peníze obdržet, ani název žádného politického subjektu, který mohl například vznik rámcové dohody politicky zaštítit či ovlivnit průběh veřejné soutěže.

Objasnit by to mohlo policejní vyšetřování, které už probíhá více než rok.

Redakce se pokusila konfrontovat všechny osoby, které byly se zakázkou nějakým způsobem spojené - ať už z titulu pracovní pozice či politické funkce.

Pod smlouvou o rekonstrukci paneláku v Ondříčkově ulici je za Prahu 3 podepsaná bývalá starostka z TOP 09 Vladislava Hujová. „Tak já jsem to stoprocentně nebyla,“ odmítla kategoricky, že by o čemkoli věděla. „Procházelo to odborem investic, procházelo to komisí, která vybírala nejlepší zakázku, na radu přišlo doporučení podepsat to od odborného útvaru. Pak hlasovala rada, já měla na radě jeden hlas, a i kdybych byla proti – a neměla jsem důvod být proti, když tam bylo doporučení odborného útvaru, tak rada to odhlasovala a já byla v podstatě povinná to podepsat.“

Další osobou, která stojí za zmínku, je bývalý místostarosta Prahy 3 z ČSSD Ivan Holeček, který měl pod sebou investice, a tedy i spornou zakázku. Ten ale na jaře 2019 zmizel za poněkud nejasných okolností, údajně poslal rodině SMS, že se chce zabít. Dodnes je nezvěstný.

Fakt, že byl velkým zastáncem rámcové dohody, na základě které posléze byla zakázka realizována, dokládá jeho vystoupení na ustavující schůzi zastupitelstva na podzim 2018, když radnici přebíralo nové vedení. Jedno z prvních rozhodnutí bylo tuto rámcovou dohodu ukončit. „Akorát se tady stalo to, čeho jsem se obával. Že přijde nové vedení, začne být nové a lepší a transparentní a kdo ví, co všechno. A jediné, k čemu to povede, že se tady dva roky bude zkoumat a přezkoumávat a nestane se vůbec nic. Ta rámcová smlouva, do které se opíráte, je velmi výhodná, protože jsou tam zmražené ceny před dvěma lety, takže je výhodná pro městskou část. Prosím, nevymýšlejte hovadiny,“ rozčiloval se v prosinci 2018 Ivan Holeček.

Jak na to vzpomíná současný starosta Prahy 3 za TOP 09 a STAN Jiří Ptáček? „Když nastoupilo stávající vedení na radnici, tak těsně předtím bylo vyhlášeno výběrové řízení na stavební zakázky za další půl miliardu korun. Myslím tím zakázky, které byly opět soutěženy v rámci této rámcové dohody. A v podstatě na prvním jednání rady, té dnešní rady městské části, bylo toto výběrové řízení zastaveno. My šli do voleb s tím, že chceme tuto rámcovou dohodu ukončit. Co bylo velmi zvláštní, že od těch původních představitelů, kteří se dostali do opozice, tak to byla věc, kterou vnímali velmi negativně, ta osobní angažovanost byla zarážející,“ popisuje Ptáček.

Jasné v tuto chvíli je, že další stavební zakázky na Praze 3 už pojedou podle jiného scénáře - klasické výběrové řízení na každou stavbu zvlášť.

Policie si v tuto chvíli nechala podle informací redakce vypracovat znalecký posudek, který údajně zčásti potvrzuje slova bývalého zaměstnance Ediktu o fakturaci fiktivních prací.

Případ budeme i nadále sledovat.

Reklama

Doporučované