Hlavní obsah

Jste opravdu bohatí? Jestli nemáte pod domem speciální bunkr, tak ne

Michal Terendy z firmy Tebrix staví bunkry těm nejbohatším - většinou vybavením a designem kopírují to, co mají lidé doma.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie koronaviru, nejistota, ale i uprchlická krize. Důvody, proč i v Česku přibývá lidí, kteří si pod svůj dům pořizují atomový kryt. Firma Tebrix jich postavila 40 a poptávka roste. Zájemci jsou hlavně z řad nejbohatších.

Článek

Tajný vchod vedoucí přímo z koupelny, tunel, kterým se dostane šest metrů pod zem a na jeho konci pancéřové dveře. Za nimi betonový protiatomový kryt.

V něm je bez problémů možné přežít týden nebo také dva roky. Firma Tebrix, která v Česku takové kryty staví, jich v posledních letech vybudovala 40 a už teď má na letošek a příští rok nasmlouvaných dalších 13 zakázek. Cena krytu se odvíjí od jeho velikosti a náročnosti. „Standardní kryt pro čtyřčlennou rodinu se pohybuje okolo šesti milionů,“ říká šéf Tebrixu Michal Terendy.

Bunkr s vlastním bazénem nebo heliportem

Jsou však i daleko náročnější kryty. Ten největší, který společnost Tebrix postavila, měřil 800 metrů čtverečních. Tento kryt byl i nejdražší, svého majitele vyšel na vyšší desítky milionů. „Nevypadalo to jako kryt. Bylo tam několik hlavních vchodů, šest nouzových výlezů. Byl luxusně vybavený. To, co by byla okna, byly obrazy. Kryt měl i bowlingovou dráhu, vnitřní bazén a golfové odpaliště. Bylo to dělané pro jednu rodinu, ale vešlo se tam sto lidí,“ říká Terendy.

Víc prozrazovat nechce. U každé stavby má podepsanou smlouvu o mlčenlivosti. Řekl pouze, že kryt stojí v Česku a jeho majitelem je známý podnikatel.

„Jiný klient si zase nechal postavit pod zemí heliport. Mohl tam najíždět auty, měl tam i helikoptéru, otevřela se tráva nad bunkrem,“ dodává Terendy. Většinou platí, že vybavení krytu se shoduje s vybavením domu nad ním. „Stejné kachličky v koupelně, stejná sedačka v obývacím pokoji. Jenom s tím rozdílem, že je to kompletně zabezpečené,“ dodává Terendy. Celá stavba je ze železobetonu a odpovídá velmi přísným normám.

Jaderný spad? Nedostane se tam

Srdcem celého krytu je vzduch. „Máme jednotky, které vyfiltrují veškeré znečištění vzduchu, třeba i chemické látky či jaderný spad. Bereme je pouze od dodavatelů, kteří dodávají pro vojenské účely. V bunkru je několik zdrojů energie, kamerové systémy a nouzové východy. Někdo si přeje nouzový východ na svém pozemku, někdo má 70 metrů dlouhý tunel. Buď děláme krátkodobé ukrytí, do jednoho měsíce. To je jednoduché, tam se nemusí moc řešit voda a energie, to se dá vyřešit bateriovým způsobem, voda, to jsou zásobníky. Pokud ale jdeme na 12 až 24 měsíců, tam už to všechno musí být jištěno násobně. Třeba u vody se dělají hloubkové vrty, energie se řeší solárem nebo dieselagregáty,“ dodává Terendy s tím, že každá stavba je předaná kompletně na klíč. Tedy i s potřebnými zásobami jídla nebo léků.

Jednou za rok se pak dělá revize bunkru, při které se vymění masky, filtry a případně dětské velikosti za větší.

Sedmdesátimetrový tunel do bezpečí

„Je lepší, když se staví novostavba a už se s tím počítá. Pokud má klient dům už postavený, umíme postavit kryt v těsné blízkosti a v podzemí se dostat do domu. Hlavní vchod může být z ložnice nebo z koupelny. Vždy se vybere místnost, kde jsou lidé hodně času nebo k ní mají snadný přístup. Není výjimkou koupelna, kde sáhnete na zeď, otevřou se falešné dveře, těmi sestoupíte šest metrů pod zem,“ dodává Terendy s tím, že délka výstavby krytu se odvíjí od jeho velikosti.

„Když chce někdo 60 metrů pro čtyři osoby, máme to do půl roku. Pokud je to náročnější, je to déle. Ten největší jsme dělali přes rok. Když jsme začínali, většinou šlo o velmi bohaté klienty, dnes je to i střední třída,“ říká Terendy, podle kterého první vlnu zájmu o kryty spustila uprchlická vlna z roku 2018. Druhou pak současná pandemie. „Teď od března nás poptává dvojnásobek lidí. Celkem je ta doba nestabilní,“ dodává Terendy.

Reklama

Doporučované