Hlavní obsah

Julian Assange by mohl být brzy vydán britské policii, Ekvádor už ho nechce na své ambasádě

Ekvádor by mohl brzy vydat Juliana Assange britské policii.Video: Reuters

 

Reklama

Ekvádor už nadále nechce skrývat zakladatele WikiLeaks Juliana Assange na své londýnské ambasádě. Podle agentury Reuters by australského rodáka mohl jihoamerický stát brzy vydat britské policii.

Článek

Julian Assange žije uvnitř ekvádorské ambasády v Londýně od roku 2012, kdy úspěšně žádal o azyl při vyhýbání se trestnímu stíhání ve Švédsku kvůli údajnému znásilnění. Assange obvinění popírá, přičemž švédská prokuratura už stíhání zastavila.

Assange přesto nadále na ambasádě zůstává. V momentě opuštění jejího areálu mu hrozí zatčení britskou policií. Britští policisté ostatně v minulosti u ambasády hlídkovali a úřady i po zrušení hlídek slibují okamžité zatčení australského rodáka.

Zakladatel serveru WikiLeaks se tak obává možného vydání do Spojených států, kam by z rukou britské policie nejspíše zamířil. V USA mu hrozí vysoký trest za vyzrazení tajných informací prostřednictvím zmíněného serveru.

Spekulace o Assangově vydání nabraly na síle minulý týden, kdy se podle listu Sunday Times sešli přední úředníci Ekvádoru a Velké Británie a diskutovali o ukončení jeho azylu.

„Situace je velmi vážná. Vše se blíží rozuzlení,“ cituje agentura Reuters anonymní zdroj seznámený se situací. Pro rodáka z Austrálie to pak údajně „nevypadá dobře“.

Jak Ekvádorci, tak Britové však popřeli, že by v blízké budoucnosti mělo v případě Juliana Assange dojít k posunu.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno v minulosti popsal celou situaci jako neudržitelnou a připodobnil ji ke kamínku v botě. Morena čeká v týdnu oficiální návštěva Londýna, podle vládního mluvčího ale nebude ekvádorský prezident ani nikdo z jeho delegace o situaci Juliana Assange jednat.

Podle jiného zdroje agentury Reuters z britských vládních struktur není krátkodobé nebo dlouhodobé řešení situace v dohledu.

Reklama

Doporučované