Hlavní obsah

K břehům Argentiny připlulo rekordních téměř 800 velryb. Jezdí za nimi turisté z celého světa

Velryby jižní připlouvají k břehům Argentiny, aby vychovávaly své mladéVideo: AP

 

Reklama

U břehů Argentiny se letos objevil rekordní počet velryby jižní. Institut na ochranu zvířat napočítal celkem 788 kytovců, což je nejvíce od roku 1971.

Článek

Institut na ochranu velryb každoročně počítá, kolik velryb jižních se ve vodách na jihu Argentiny objevuje. Podle správce vodní rezervace Roberta Bubase jsou letošní čísla potěšující. „Napočítali jsme skoro 800 jedinců, z toho 300 mláďat,” uvedl pro agenturu AP Bubas.

Velryby jižní se k břehům Argentiny přesouvají každoročně. Ačkoliv žijí v ledových vodách Antarktidy, právě v teplejším prostředí, které jim argentinské pobřeží nabízí, vychovávají své mladé.

Podle Bubase má tento jev pozitivní vliv na ekonomiku regionu kolem městečka El Doradillo. Turisté z celého světa sem přijíždějí, aby velryby, které jsou až 18 metrů dlouhé, pozorovali. Pláž v El Doradillo je totiž jedním z mála míst na světě, kde je možné velryby pozorovat z pláže.

Obavy některých ochránců velryb o bezpečnost kytovců jsou podle Roberta Bubase zbytečné. „Ochrana, kterou zavedla provincie, je velmi účinná. Lidem dochází, že opatření vytváří harmonii mezi dvěma živočišnými druhy, mezi lidmi a velrybami,” uzavřel Bubas.

Den s velrybou. Vědci natáčeli oceán z velrybího hřbetu.Video: Nela Vejvodová

Reklama

Související témata:

Doporučované