Hlavní obsah

K obdivu Stephena Hawkinga je hned několik důvodů, říká student Cambridgeské univerzity

Atmosféru na domovské univerzitě Stephena Hawkinga popsal český student Jiří Lhotka.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve věku 76 let ve středu zemřel světoznámý fyzik Stephen Hawking. Žil v Cambridgi a studoval i na místní univerzitě. Atmosféru v místě popsal pro Seznam Zprávy český student Jiří Lhotka.

Článek

Stephen Hawking, vědec považovaný za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina. V den jeho skonu na něj vzpomínal i student z Hawkingovy alma mater, Cambridgeské univerzity, Jiří Lhotka. „U Stephena Hawkinga bylo několik důvodů jeho věhlasu - zaprvé byl úžasný fyzik, poté popularizátor vědy a v neposlední řadě jeho osobní boj, který byl velmi inspirativní,” říká Lhotka. Hawking byl kvůli neurodegenerativní chorobě ochrnutý. Podle Lhotky je vidět, že vědcovo úmrtí zasáhlo širokou veřejnost. To pozoruje hlavně na sociálních sítích.

Hawking, který byl upoutaný na invalidní vozík, výrazně přispěl k rozvoji lidského poznání. A to hlavně svými poznatky o teorii velkého třesku a černých dírách. Pravděpodobně nejznámější vědcovou publikací je Stručná historie času. V osobním životě byl Hawking dvakrát ženatý a měl tři děti. Ty podle ČTK svého otce považují za inspiraci celému světu.

Reklama

Související témata:

Doporučované