Hlavní obsah

K sázení Aleje svobody u Památníku Vojna se zaregistrovalo 435 účastníků

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

K sázení Aleje svobody u bývalého vězeňského zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu Vojna na Příbramsku se zaregistrovalo 435 účastníků. Akce se koná tuto sobotu a zúčastní se jí i rodiny politických vězňů.

Článek

„Kilometrovou alej bude tvořit 100 stromů, konkrétně 11 lip a 89 javorů,“ informovala mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová. Město akci pořádá spolu s Nadací partnerství.

Nadace Partnerství výsadbu organizuje již počtvrté. První alej byla vysazena v roce 2018 při příležitosti oslav 100 let Československa u Řípu, druhá o rok později při výročí sametové revoluce ve Vestci u Prahy a třetí loni u Šatova na Znojemsku.

Nejnovější alej má růst podél polní cesty mezi osadami Vojna a Zavržice. Jeden ze stromů, potomek památné lípy, bude přímo v areálu památníku. Účastníci budou moci využít kyvadlovou dopravu od vlakového nádraží v Příbrami v časech 8:45, 9:15, 9:45 a 10:15. Návrat zpět do Příbrami bude ve 14:15, 14:45 a dále dle domluvy.

Památník Vojna se otevřel v roce 2005 jako muzeum obětí komunismu. Vznikl z bývalého tábora pro německé válečné zajatce, jenž se později přeměnil na tábor nucených prací a vězeňské zařízení pro politické vězně komunistického režimu. V současnosti je areál pobočkou příbramského hornického muzea.

Reklama

Související témata:

Doporučované