Hlavní obsah

K údajnému Putinovu paláci u Černého moře se přihlásil oligarcha Rotenberg

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a oligarcha Arkadij Rotenberg.

Reklama

Palác u Černého moře vlastním já, tvrdí oligarcha Arkadij Rotenberg, přítel ruského prezidenta Vladimira Putina a jedna z osob, na které Spojené státy uvalily sankce po anexi Krymu v roce 2014.

Článek

Oligarcha a jeden z nejbohatších Rusů Arkadij Rotenberg se přihlásil k vlastnictví honosného sídla u Černého moře, které podle týmu opozičníka Alexeje Navalného patří ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Rotenberg se k sídlu přihlásil v prohlášení pro ruský kanál Mash, který působí na síti Telegram, napsala agentura Reuters.

Video mělo v Rusku velký ohlas a během desíti dnů přesáhlo sto milionů zhlédnutí. Rotenberg uvedl, že nemovitost koupil před dvěma roky a chce v ní zřídit hotel.

Rotenberg má velmi blízko k prezidentovi Putinovi, se kterým trénoval judo. Rotenberg je na seznamu sankcí, které USA zavedly po ruské anexi Krymu. Jedna z Rotenbergových firem skončila v roce 2018 na sankčním seznamu Evropské unie, protože se podílela na stavbě silničního mostu, který propojil Krymský poloostrov s ruským územím.

Video s názvem „Palác pro Putina“ dosáhlo od svého zveřejnění v polovině ledna přes 100 milionů zhlédnutí na platformě Youtube. Kritik Kremlu ve videu sděluje, že rezidence patří Putinovi, stála 100 miliard rublů (zhruba 28 miliard korun) a její výstavbu umožnilo promyšlené korupční schéma v prezidentově vnitřním okruhu.

Kreml tvrzení o tom, že sídlo patří Putinovi odmítl. Mluvčí Kremlu poukázal, že nemovitost vlastní skupina podnikatelů. Za propuštění Navalného, který byl zadržen po návratu do Ruska v polovině ledna, se v Rusku uskutečnily početné demonstrace. Další jsou na plánu tuto neděli.

Reklama

Doporučované