Hlavní obsah

Kaczyński má smůlu, jeho jmenování do vlády hatí koronavirus

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów

Předseda PiS Jarosław Kaczyński a premiér Mateusz Morawiecki.

Reklama

Plánovala se týdny, přesto se dnes nekonala. Obměna polské vlády musí kvůli koronaviru počkat. Pondělní Středoevropský deník píše i o rakouském „prvním psovi“ nebo slovenském plánu na „obnovu země“.

Článek

Karanténa odložila výměny v polské vládě

Koronavirus se „přizval“ na pondělní jmenování nových členů polské vlády. Předseda vládnoucí strany Jarosław Kaczyński, který je dosud „pouhým poslancem“, si tak na funkci vicepremiéra bude muset zřejmě počkat. Ceremoniál u prezidenta Andrzeje Dudy, který byl plánovaný na pondělní odpoledne, se kvůli covidu-19 neuskutečnil. Byť ho oficiálně nikdo nezrušil ani nepřesunul, pravděpodobně k němu dojde nejdřív příští týden.

Důvodem je potvrzená nákaza u nejkontroverznějšího z nominantů na pozici ministra. Przemysława Czarnka, který se měl v pondělí stát novým ministrem školství. Radikálně homofobního politika ráno bolela hlava, proto si preventivně zařídil test. Za rychlost otestování, která se vymyká běžné polské praxi, sklidil budoucí ministr kritiku.

Jelikož se politik ještě o víkendu viděl s několika členy vlády, požádal premiér Morawiecki o přesun jmenování. Do karantény musí například ministr státních aktiv Jacek Sasin, tento rok už počtvrté. S Czarnkem se setkal v sobotu při zahajování stavby sochy ikony polské pravice – prezidenta Lecha Kaczyńského.

Rakouský „první pes“ dobyl sítě

S kamerou na zádech přes půlku vídeňského Hofburgu až přímo do prezidentské kanceláře pro pamlsek. Záběry ze hřbetu Juli, fenky rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena, na sociálních sítích připomněly nedělní Světový den zvířat.

Prezident v tweetu s „prvním rakouským psem“ poděkoval ochráncům zvířat a jejich organizacím a vyzval k zajištění dobrých životních podmínek zvířat – těch domácích i hospodářských.

Už v minulosti Van der Bellen uspořádal v Leopoldinském křídle Hofburgu, kde sídlí jeho úřad, pyžamovou party pro děti z SOS vesniček. Upozornil tak na 30. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte. A děti se dočkaly i setkání s prezidentskou fenkou Juli.

U Vratislavi si plaval kajman

U zvířat ještě výjimečně zůstaneme. U polské Vratislavi totiž o víkendu odchytili kajmana, který si ku překvapení všech plaval u soutoku řeky Widawy s Odrou. Asi metrového plaza si v sobotu všimli kolemjdoucí, kteří na něj upozornili policii.

V neděli pak následoval rychlý odchyt. Zvíře je teď dočasně umístěno ve vratislavské zoologické zahradě, odkud poputuje do specializovaného zařízení v Lublinu na východě Polska. Pokud by k odchytu kajmana nedošlo, během zimy by velmi pravděpodobně uhynul. Zvíře nejspíš vypustil do přírody chovatel, kterému se už nevešlo do nádrže.

Plán obnovy Slovenska

Slovenské ministerstvo financí v pondělí oficiálně zveřejnilo „Plán obnovy Slovenska“. Dokument s náčrty reforem má ovlivnit směřování země na desítky let. Ke změnám má dojít v penzijním systému a sociální oblasti, ve vzdělávání, zdravotnictví, vědě a výzkumu i životním prostředí.

Balík reforem si vyžádá miliardy eur, Bratislava je chce financovat i z připravovaného unijního fondu obnovy. Z fondu bude moci Slovensko v rámci grantů získat 5,84 miliardy eur (158 miliard Kč), ještě větší balík peněz z evropských fondů mu připadne v příštím sedmiletém rozpočtovém období EU.

Od realizace reformního plánu ministerstvo očekává rychlejší přibližování životní úrovně obyvatel Slovenska k EU, a to na 92 procent průměru evropské sedmadvacítky v roce 2030. V posledních letech tento ukazatel stagnuje kolem úrovně 73 procent.

Materiál, který částečně obsahuje odhad nákladů i časový harmonogram opatření, připravili analytici a experti veřejného sektoru ve spolupráci s odborníky z nevládních organizací a podnikatelské sféry. Vláda původně slibovala, že vypracování dokumentu bude předcházet veřejná diskuse, což se nestalo. V září zase koalice zablokovala ve sněmovně opoziční návrh na jednání o plánu obnovy EU.

Europoslankyně vytočila Maďary i Poláky

Německá sociálnědemokratická europoslankyně Katarina Barleyová, která je zároveň místopředsedkyní Evropského parlamentu, označila maďarského premiéra Viktora Orbána za zkorumpovaného. V rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel mluvila o mechanismu zastavení výplaty unijních peněz pro státy porušující zásady právního státu.

„Jde nám o odříznutí unijních fondů zkorumpovanému Orbánovu systému, a ne maďarskému nebo polskému lidu. Naopak: Chceme, aby se peníze dostaly k občanům – a ne k Orbánovi a jeho zeťovi. Náš návrh proto není o tom, snižovat finanční prostředky, ale spíše je rozdělovat tak, aby neprocházely Orbánovýma lepkavýma rukama, ale aby se dostaly přímo k těm, kteří mají být financováni,“ říká místopředsedkyně Barleyová.

Politička se už minulý týden ocitla pod palbou kritiky maďarské vlády, když vyzvala k většímu tlaku na Budapešť a Varšavu ve věci dodržování zásad právního státu a „finančnímu vyhladovění“ Orbána. Mluvčí maďarské vlády ji pak v tweetu o německém vyhladovění Stalingradu a Varšavy nepřímo přirovnal k nacistům.

Orbánův polský spojenec teď žádá konec Barleyové ve funkci místopředsedkyně EP. Podnět k jejímu odvolání podal šéf poslanců polské vládnoucí strany PiS Ryszard Legutko.

Reklama

Související témata:

Doporučované