Hlavní obsah
Online

Nebojte se covidu, vzkázal Trump. Oznámil, že opustí nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Prezident Donald Trump ve vojenské nemocnici Waltera Reeda.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Po několika negativních testech byla dnes pozitivně testována na nákazu koronavirem mluvčí Bílého domu. Kayleigh McEnanyová podle svých slov nemá příznaky onemocnění. Celkem se nemocí covid-19 v Bílém domě nakazilo už 28 lidí, kromě prezidenta Donalda a první dámy Melanie také například mluvčí Kayleigh McEnanyová, poradkyně Hope Hicksová nebo tři reportéři.

- Americký prezident Donald Trump už noc na úterý nestráví ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Na twitteru napsal, že jeho hospitalizace spojená s nákazou koronavirem skončí dnes v 18:30 místního času (krátce po půlnoci SELČ). Šéf Bílého domu je v nemocnici nedaleko Washingtonu od pátku.

- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na svém twitteru informovala, že se minulé úterý setkala s člověkem, u kterého se včera potvrdil pozitivní test na koronavirus. Předsedkyně je proto v domácí karanténě. Ve čtvrtek jí vyšel test na covid-19 negativní, dnes se nechá opět otestovat.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Délka Trumpovy izolace v Bílém domě je stále neznámá

    Kdy se Trump do předvolebního boje znovu naplno zapojí, není jasné, stejně jako to, jak dlouho bude v Bílém domě v izolaci. Na 15. říjen je stále naplánován jeho druhý televizní duel s prezidentským kandidátem Demokratické strany Joem Bidenem. Podle personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse byl dnes Trump připraven na návrat k „normálnímu pracovnímu rozvrhu“.

  • Akcie v USA díky Trumpovi a šanci na stimulaci rostly

    Americké akcie dnes výrazně posílily. Mezi investory vzrostl zájem o rizikovější investice díky příznivým zprávám o zdraví amerického prezidenta Donalda Trumpa a naději na schválení dalších opatření na stimulaci ekonomiky USA zasažené pandemií. Náladu na trhu zlepšily také pozitivní ekonomické údaje z USA. Zpráva v minulém týdnu ukázala, že domácí zpracovatelský průmysl v září nečekaně zpomalil. Dnešní zpráva však ukázala, že aktivita v sektoru služeb se dostala na úroveň před pandemií nemoci covid-19, napsala agentura Reuters.

  • Británie hlásí více než 12 tisíc nových případů nákazy

    Britská vláda dnes zahájila vyšetřování chyby v britském systému, který shromažďuje data o nakažených s covidem-19. Kvůli problému se v systému neobjevily informace o 15 841 lidech, u nichž se koronavirová nákaza prokázala. Infikovaní sice dostali informace o pozitivním výsledku testu, kvůli problémům se ale zdrželo trasování jejich kontaktů, a to až o týden.

    Dříve neohlášené případy britské úřady přidaly k víkendovým bilancím nakažených, v sobotu tedy Spojené království ohlásilo 12 872 nakažených a v neděli 22 961. Nelze ale odhadnout, jak si v porovnání s předchozími dny stojí dnešní bilance, napsala agentura AP. Více než 66milionová Británie hlásí z celé Evropy nejvyšší počet mrtvých s covidem-19, úřady zaznamenaly přes 42 000 úmrtí.

  • Francie hlásí přes 5000 nových infekcí

    Francouzské úřady dnes oznámily 5084 nově nakažených, oproti sobotnímu rekordnímu přírůstku jde o značný pokles. Nižší bilance je však po víkendu, kdy se provádí méně testů, běžná. Počet nově hospitalizovaných pacientů poprvé od 12. dubna překročil 300, píše agentura Reuters. Británie, kde vláda čelí kritice za chybu v systému sledujícím počty nakažených, dnes eviduje 12 594 dalších potvrzených případů nákazy.

    Ve Francii je nyní v nemocnicích 7294 lidí nakažených koronavirem, z nichž je zhruba 1400 na jednotkách intenzivní péče - to je nejvíce od 28. května. Nejvyšší stupeň výstrahy začne od úterý platit v Paříži, kde se na dva týdny uzavřou bary, posilovny či plovárny. Počet mrtvých s covidem-19 ve Francii vzrostl o 69 na 32 299. Koronavirem se v zemi s 67 miliony obyvateli od propuknutí epidemie nakazilo 624 274 lidí.

  • Trump možná ještě nemá úplně vyhráno, říká jeho lékař

    Lékař prezidenta Donalda Trumpa Sean Conley odmítl odpovědět na otázky, ze kdy pochází poslední negativní test prezidenta USA. „Nechci se k tomu vracet,“ řekl Conley. Trump podle Conleyho možná ještě nemá úplně vyhráno. Informoval, že prezident v úterý v Bílém domě dostane pátou dávku léku remdesivir.

  • Trump oznámil, že opustí nemocnici, prý se cítí velmi dobře

    Americký prezident Donald Trump už noc na úterý nestráví ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Na Twitteru napsal, že jeho hospitalizace spojená s nákazou koronavirem skončí dnes v 18:30 místního času (krátce po půlnoci SELČ). Šéf Bílého domu je v nemocnici nedaleko Washingtonu od pátku.

    „Dnes v 18:30 opustím skvělé zdravotnické centrum Waltera Reeda. Cítím se opravdu dobře! Nebojte se covidu. Nenechte jej ovládnout vaše životy,“ uvedl Trump.

  • Počet nakažených ve Španělsku překročil 800 tisíc případů

    Španělsko dnes oznámilo dalších 23 480 nakažených koronavirem, čímž počet registrovaných nákaz v zemi od počátku pandemie překročil 800 000, z toho 32 225 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo. Informoval dnes deník El País. Španělsko je v této pandemii co do počtu nákaz koronavirem SARS-CoV-2 sedmé na světě, co do úmrtí je deváté.

    K dnešnímu dni eviduje španělské ministerstvo zdravotnictví 813 412 nákaz koronavirem, z toho nejvíce (241 000) připadá na madridský region a asi 142 500 na Katalánsko. Celkem bylo ve Španělsku, které má na 47 milionů obyvatel, provedeno přes 10,1 milionu testů PCR. Z toho za sedm dní od 25. září do 1. října jich bylo uděláno v průměru 111 018 za den, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví.

  • Írán opět zaznamenal rekordní nárůst nakažených koronavirem

    Írán v uplynulých 24 hodinách zaznamenal rekordních 3902 nových případů nákazy koronavirem. Dalších 235 lidí za stejnou dobu s onemocněním covid-19 zemřelo. Naposledy takto vysoký počet mrtvých islámská republika s 81 miliony obyvatel hlásila 28. července. S odvoláním na informace íránského ministerstva zdravotnictví o tom dnes napsala agentura Reuters.

    Írán, kde se první případy nákazy koronavirem potvrdily v únoru, je pandemií nejvíce postiženou zemí na Blízkém východě. Podle tamních úřadů se tam koronavirus dosud prokázal u 475 674 lidí, z nichž 27 192 s onemocněním covid-19 zemřelo. Poslední rekordní denní nárůst země zaznamenala minulý čtvrtek, kdy hlásila 3825 nově nemocných.

  • Ivanka Trumpová a Jared Kushner hlásí negativní testy na koronavirus

    Dcera Donalda Trumpa Ivanka Trumpová ani její manžel Jared Kushner nejsou nakaženi koronavirem, dnešní ranní testy vyšly oběma negativně, informuje ABC. Dnes pozitivní test oznámila mluvčí prezidenta USA Kayleigh McEnanyová.

  • Bílý dům jako ohnisko nákazy, infikovalo se zde už 28 lidí

    Celkem 28 lidí se nakazilo onemocněním covid-19 v Bílém domě, kromě prezidenta Donalda Trumpa a první dámy Melanie také například mluvčí Kayleigh McEnanyová nebo tři reportéři. Prezidentský pár se měl nakazit od Trumpovy poradkyně Hope Hicksové.

  • Pozitivní test na covid-19 má také mluvčí Bílého domu

    Po několika negativních testech vyšel dnešní test na nákazu koronavirem mluvčí Bílého domu pozitivně. Kayleigh McEnanyová podle svých slov nemá příznaky onemocnění, na seznamu kontaktů podle ní nejsou žádní novináři. Podle Liz Goodwinové z deníku Boston Globe se ale mluvčí včera setkala s novináři, aniž by měla zakryté dýchací cesty.

  • Nastupující polský ministr má covid-19, kolegové jsou v karanténě

    Slavnostní jmenování nových polských ministrů bylo dnes odloženo poté, co se nákaza koronavirem potvrdila u nastupujícího ministra školství Przemyslawa Czarneka. Do karantény následně musela řada jeho kolegů, informovala agentura Reuters.

    Třiačtyřicetiletý nastupující ministr školství oznámil pozitivní test na koronavirus krátce před tím, než měl prezident Andrzej Duda odpoledne jmenovat nové ministry po přestavbě vlády oznámené minulý týden. „Byl jsem dnes ráno testován kvůli bolesti hlavy, abych neohrozil prezidenta, kabinet a další účastníky dnešních akcí. Cítím se dobře. Nepodceňujte příznaky,“ uvedl Czarnek na Twitteru.

  • Do karantény míří i bulharská eurokomisařka

    Do karantény se kromě šéfky Evropské komise Ursuly Von der Leyenové dnes uchýlila také bulharská eurokomisařka pro vzdělání, výzkum a kulturu Mariya Gabrielová. Na Twitteru oznámila, že se v neděli večer dozvěděla o tom, že jeden z členů jejího kabinetu dostal covid-19. „Do výsledků testů se já i všichni členové mého týmu izolujeme v souladu se zdravotními pravidly a budeme pracovat z domova,“ uvedla s tím, že nemá žádné příznaky a cítí se dobře.

  • Lékaři o Trumpově případném propuštění z nemocnice rozhodnou v pondělí

    Ošetřující lékaři amerického prezidenta Donalda Trumpa o jeho případném propuštění z nemocnice a následném domácím léčení rozhodnou v pondělí, uvádí AFP.

  • Bílý dům: Zdravotní stav prezidenta Trumpa se nadále zlepšuje

    Zdravotní stav prezidenta USA Donalda Trumpa nakaženého koronavirem se v noci na dnešek nadále zlepšoval. Jeho administrativa tak věří v to, že Trump ještě dnes opustí nemocnici a vrátí se ke svému obvyklému pracovnímu rozvrhu. Podle stanice Fox News to dnes uvedl personální šéf Bílého domu Mark Meadows.

    „Mluvil jsem s prezidentem dnes ráno (po poledni SELČ). Přes noc se jeho stav nadále zlepšoval a je připraven vrátit se ke svému normálnímu pracovnímu rozvrhu,“ řekl Meadows. Prezidenta podle něj mají ještě prohlédnout jeho lékaři, kteří znovu zhodnotí jeho zdravotní stav. „Stále jsme optimističtí ohledně toho, že se ještě dnes bude schopen vrátit do Bílého domu,“ dodal personální šéf.

  • Epidemicky rizikové oblasti v Německu komplikují domácí turistiku

    Pandemie nemoci covid-19 nekomplikuje kvůli karanténním opatřením jen cesty Čechů do Německa, ale také turistiku uvnitř spolkové republiky. Po návratu z některých německých regionů totiž některé spolkové země vyžadují karanténu či negativní koronavirový test. Epidemicky rizikových míst je v Německu podle aktuální bilance Institutu Roberta Kocha (RKI) sedm, z nich čtyři jsou v Berlíně. Cestování uvnitř Německa je nyní aktuálním tématem, neboť v zemi postupně začínají podzimní prázdniny.

    Hlavním kritériem pro označení oblasti za rizikovou je překonání hranice 50 nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. To podle RKI nyní splňují města Remscheid a Hamm v Severním Porýní-Vestfálsku, okres Vechta v Dolním Sasku a berlínské části Mitte, Neukölln, Tempelhof-Schöneberg a Friedrichshain-Kreuzberg.

  • Španělsko po Madridu uzavírá i města León a Palencia

    Severošpanělská města Palencia a León od úterý vyhlásí částečnou uzávěru. Důvodem je rychlý růst nových případů koronaviru, informoval Alfonso Maňueco, který stojí v čele správy oblasti Kastilie-León. Uzávěru z téhož důvodu už minulý týden vyhlásilo hlavní město Madrid. „Epidemická situace nás nutí přijmout nová opatření k ochraně zdraví v Leónu a Palencii,“ tweetoval Maňueco. Uzávěra, která má trvat nejméně čtrnáct dní, se bude týkat více než 200 000 lidí.

    Madrid a devět přilehlých oblastí jsou rovněž na dva týdny uzavřené od pátku. Lidé tam mohou vycházet z domovů a hranici města mohou překročit jen z nezbytných důvodů, tedy kvůli práci, studiu, cestám k lékaři nebo kvůli nákupu. Bary a restaurace se musejí zavřít ve 23:00, tedy ne hodinu po půlnoci, jak je běžné, a platí zákaz shromáždění více než šesti lidí. Vláda za nedodržení těchto pravidel pohrozila pokutami.

  • Litevský ministr je v karanténě po setkání s Macronovou delegací

    Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius nastoupí na týden do domácí izolace poté, co byl v kontaktu s nakaženými osobami z delegace francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Informovaly o tom v pondělí tiskové agentury.

    Francouzské velvyslanectví ve Vilniusu potvrdilo, že dva jeho zaměstnanci, kteří byli součástí Macronovy delegace, byli později pozitivně testováni na covid-19. Také tyto osoby nastoupily karanténu a velvyslanectví na několik dní uzavřelo provoz, napsala tisková agentura BNS. Macron Litvu navštívil 28. a 29. září. Všichni členové jeho delegace byli předem testováni a všichni měli negativní výsledky.

  • Některé ruské univerzity přechází na distanční výuku

    Kvůli stoupajícímu počtu nakažených přejdou školy v Moskvě a v Sachalinské a Uljanovské oblasti na distanční výuku.

    „Dnes padlo rozhodnutí přejít na distanční vzdělávání – zatím ve třech oblastech, ale je poměrně obtížné předvídat, jak se bude vše dál vyvíjet,“ řekl agentuře Interfax náměstek ruského ministra školství Viktor Basjuk. „Situace týkající se této choroby je v různých oblastech zcela odlišná,“ dodal s tím, že o termínu zahájení distanční výuky rozhodnou regionální úřady.

  • Unikl plán na lockdown Británie: zákaz přespávání mimo domov

    Únik vládních dokumentů ve Velké Británii naznačuje třístupňový plán koronavirových opatření. Při nejvyšším stupni rizika by platil například zákaz sociálních kontaktů či omezení přenocování mimo domácnost.

    Více se dočtete v článku:

Reklama

Hlavní zprávy