Hlavní obsah

Kaczyński „trhá zuby“. V koaliční krizi jde o nástupce i trafiky

Foto: Profimedia.cz

Jarosław Kaczyński se Zbigniewem Ziobrem.

Reklama

Kaczyńského polská koalice je na nože. V hádkách se odráží spor o to, kdo „náčelníka státu“ vystřídá, nevraživost frakcí i obsazení ministerstev a trafik ve státních podnicích.

Článek

„Koalice už není a jsme rozhodnuti pro menšinovou vládu. Naši bývalí koaliční partneři by si měli vyklidit stoly.“ Jeden z výroků, který padl při gradující krizi ve vládnoucí koalici konzervativních stran Právo a spravedlnost (PiS), Solidární Polsko a Dohoda. Ve hře je i rozpad spolupráce, menšinová vláda PiS, či dokonce předčasné volby. Bez dvou partnerů nemá PiS ve sněmovně většinu.

Nejhlubší koaliční krizi naoko odstartoval spor o zákaz kožešinových farem, který navzdory odporu vládních partnerů i části své vlastní strany prosazuje šéf PiS Jarosław Kaczyński. Podle deníku Rzeczpospolita je to projev dlouhodobějšího napětí ve vládě.

Okopávání kotníků a velké ambice

Menší koaliční strana Solidární Polsko, jíž šéfuje mocný ministr spravedlnosti (a generální prokurátor v jedné osobě) Zbigniew Ziobro, totiž straně PiS „okopává kotníky“. V polském politickém spektru leží Solidární Polsko napravo od PiS a v přístupu k hodnotovým otázkám, sexuálním menšinám, EU či vlastní podobě právního státu je daleko radikálnější. A právě to po červencových prezidentských volbách, ve kterých obhájil úřad pravicový Andrzej Duda, Solidární Polsko zdůrazňuje a označuje PiS jen za slabý odvar pravice.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro.

Zatímco „ziobrovci“ vyčítají Kaczyńskému vyvěšení bílé vlajky ve světonázorových otázkách, PiS má naopak celý „seznam hříchů“ Zbigniewa Ziobra. Počítá k nim například to, že se v koalici staví naroveň Kaczyńskému, vměšuje se do zahraniční politiky iniciativou o vypovězení Istanbulské úmluvy a také vyostřuje konflikt s Evropskou komisí.

Místo pro bratra i manželku

V celém sporu jde ale o víc – zejména o pozice na ministerstvech a dobře placená místa (a trafiky) v dozorčích orgánech početných státních podniků: ve zdravotní pojišťovně, bance Pekao či státních lesích. Mezi „trafikanty“ je třeba Ziobrova manželka a rovněž jeho bratr. S místy se mělo během podzimní rošády hýbat, jenže z avizované rekonstrukce vlády se nakonec stala koaliční krize.

Další rovinou hádek je i nástupnictví v PiS po odchodu Kaczyńského do důchodu, ke kterému může dojít v příštích několika letech. Jednasedmdesátiletý „náčelník státu“, jak se Kaczyńskému po vzoru Józefa Piłsudského někdy přezdívá, ale nemá jasného následovníka.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Mateusz Morawiecki a předseda PiS Jarosław Kaczyński.

Kaczyńského favorit, premiér Mateusz Morawiecki, je v závodě o nástupnictví v čele, jenže v rámci stranických frakcí má silné odpůrce. K jeho politickým nepřátelům patří i velmi ambiciózní Ziobro. To je jeden z důvodů, proč Kaczyński nedávno nesouhlasil se začleněním Solidárního Polska do PiS (kde už Ziobro v minulosti členem byl).

Hlasité „ne“ dvěma zákonům PiS

I proto se šéf satelitní strany koncem léta začal vůči PiS výrazněji vymezovat. Kromě sólového přístupu k Istanbulské úmluvě se teď postavil ostře proti Kaczyńského iniciativě na zákaz kožešinových farem a přísnější ochranu zvířat.

Stopku vystavil Ziobro také „covidovému zákonu“, který má zajistit státním úředníkům beztrestnost, pokud jednají s cílem zabránit šíření pandemie covid-19. To by se mohlo týkat i kroků vlády a jejího předsedy v souvislosti s nezvládnutou organizací květnových prezidentských voleb. Ty se nakonec z rozhodnutí Kaczyńského posunuly na konec června.

Variant možného vývoje je teď spousta. Mezi ty možné patří i vyhazov Ziobra a celé jeho strany z vlády. Pravděpodobnější je ale to, že současná koalice přetrvá – s pár modřinami a zlomeninami. Ziobro totiž těsně před rozhodující schůzkou špiček PiS zvolil mírnější tón.

„Jsme dnes v situaci plné emocí. (…) Myslím si, že Sjednocená pravice je dobro, přinesla mnoho dobrého. Nejsme ideální, ale jsme lepší než ti před námi. (…) Dokonce v rodině dochází ke konfliktům. Moudrost nám nařizuje řešit je,“ řekl ministr a generální prokurátor v pondělí odpoledne.

Přistoupí Ziobro na podmínky?

Možné šanci pro Ziobra nasvědčuje i mlčení PiS. V pondělí odpoledne se vedení sešlo na schůzce ve stranické centrále, jedinou zprávou po čtyřech hodinách jednání byl bizarní tweet mluvčí Anity Czerwińské: „Rozhodlo se o rozhodných rozhodnutích. O detailech budeme včas informovat.“

Už večer pak podle bulvárního listu Fakt došlo ke schůzce Kaczyńského a Ziobra, která se protáhla až pozdě do noci. Předseda PiS měl šéfovi Solidárního Polska diktovat své podmínky. Mezi těmi rádio RMF FM uvádí výměnu zemského prokurátora za člověka blízkého Kaczyńskému. „Tenhle krok je jako kdyby vytrhali Ziobrovi zuby, a to bez umrtvení,“ komentuje to RMF FM. PiS by tím získalo nad Ziobrem kontrolu.

Ani Ziobro přitom není bezzubý. PiS se obává, že by mohl spustit vyšetřování zmíněné role Morawieckého při zpackaných květnových korespondenčních prezidentských volbách a také exministra zdravotnictví kvůli pochybným nákupům ochranných pomůcek.

Reklama

Doporučované