Hlavní obsah

Kaczyński podruhé zkouší zastavit kožešinové farmy, probudil ho film

Foto: Profimedia.cz

V Polsku probíhá politický boj o zákaz kožešinových farem. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ukázkovou schopnost mikromanagementu v úterý prokázal „náčelník“ polského státu Jarosław Kaczyński. Po dokumentu s děsivými záběry z kožešinových farem znovu zkouší podobné chovy zakázat.

Článek

„Zákaz chovu kožešinových zvířat je v Polsku otázkou vztahu ke zvířatům, lásky ke zvířatům, lítosti k nim, které by měl každý pořádný člověk míst v sobě,“ hlásil ve spotu z roku 2017 předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński. Zákaz kožešinových farem měl Polsko přiblížit státům západní Evropy.

Nejvlivnější politik narazil

Pod návrhem zákona, který měl chovy zakázat, se Kaczyński dokonce podepsal jako první. Iniciativa politika, jehož tvář už léta polidšťuje to, že má doma kočku, ale výjimečně narazila. Nejmocnější postavu polské politiky dokázal před třemi lety zastavit mocný lobbing silného kožešinového byznysu. Ten je po Číně a Dánsku třetí největší na světě.

V Polsku odvětví podle liberálního serveru Onet.pl reprezentuje hlavně pověstný mediální magnát, byznysmen a vlivný katolický kněz Tadeusz Rydzyk ve spojení se svým sponzorem Szczepanem Wójcikem - hlavní postavou kožešinových chovů v Polsku a rovněž majitelem pravicových médií. Wójcik společně se svými bratry vlastní obří farmy s norky americkými.

Vlivný polský katolický byznysmen Tadeusz Rydzyk.

Kromě obchodních zájmů Wójcika s Rydzykem spojuje i ideologický boj. V roce 2019 společně vyprodukovali film „Soumrak. Ofenziva ideologie genderu“, který spojil rodová studia s neomarxismem a hlásal, že chce tzv. ideologie LGBT ovládnout školky a školy. Podle Wójcika navíc „ideologie sexuálních menšin“ představuje vážnou hrozbu pro polské zemědělství.

Kněz Rydzyk, který podniká v mnoha odvětvích, je zároveň strategickým spojencem polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Ve svých katolických médiích, která cílí na konzervativní starší voliče, totiž vládu otevřeně podporuje. O ochráncích zvířat a aktivistech nejednou mluvil jako o ekoteroristech a Wójcikovi dal za jeho boj medaili. „Zvířata dal člověku přece bůh, člověk vládne zvířatům,“ prohlásil letos v lednu Rydzyk.

Dokument Krvavý byznys kožešinářů

Wójcik se svým bratrem opakovaně v polských médiích tvrdili, že se mají zvířata na jejich farmách „lépe než lidé“. Dokument serveru Onet.pl, který vyšel v úterý dopoledne, ale ukazuje opak.

Půlhodinový film Krvavý byznys kožešinářů ukazuje záběry skryté kamery z obří Wójcikovy farmy v Góreczkach ve Velkopolském vojvodství, kde se chovají statisíce norků. Jde o největší takové zařízení v Polsku a jedno z největších v Evropě. Záběry zbídačených zvířat držených v klecích jsou drastické.

Majitel farmy s novináři komunikovat odmítl. V úterý vydal prohlášení. Tvrdí, že záběry jsou narafičené a manipulativní. Wójcik prý na svou farmu sám v pondělí večer pozval veterinární inspekci.

Zhruba dvě a půl hodiny po zveřejnění dokumentu Onetu vystoupil na rychle svolané tiskové konferenci Kaczyński. „Přišla chvíle, kdy se tím můžeme vážně zabývat,“ prohlásil v úterý v poledne předseda PiS. Jeho strana chce v parlamentu prosadit „pětku pro zvířata“.

Návrh počítá se zákazem chovu kožešinových zvířat, omezením rituální porážky, zvýšením pravomocí nevládních organizací a omezením držení zvířat na řetězu. Zakázat se má i využívání zvířat při cirkusových představeních. Častější pak mají být kontroly v útulcích a veterinární správa má dostat větší pravomoci.

„Je to zákon, který s jistotou podpoří v Polsku všichni dobří lidé,“ řekl šéf PiS. Počítá prý i s podporou opozice, otázka podle něj není politická, ale spojená „s tím, co se popisuje jako humanita“. Vládnoucí trojkoalice má ve sněmovně většinu, jednota při hlasování o zákazu kožešinového chovu je ale nepravděpodobná. Kožešinový podnikatel Wójcik už Kaczyńského iniciativu označil za „nůž do zad polským zemědělcům“.

V Česku skončil chov kožešinových zvířat na konci ledna 2017.

Reklama

Doporučované