Hlavní obsah

Až desetiletý zákaz chovu zvířat. Poslanci schválili nový trest pro množírny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Část zákonodárců chtěla také zpřísnit tresty za týrání zvířat, ty se ale měnit nebudou.

Článek

Soudy zřejmě budou moci uložit jako samostatný trest zákaz chovu zvířat až na deset let, schválili ve středu poslanci.

Tresty za týrání zvířat nebo pytláctví nezpřísnili a jako nový trestný čin nezavedli ani chov zvířat v nevhodných podmínkách.

Skupina osmi desítek poslanců chtěla zpřísnit tresty za týrání zvířat o tři roky, případně alespoň o rok. Ani jedna z variant ale neprošla, ke schválení té mírnější chybělo ve Sněmovně jen šest hlasů. I nadále tak hrozí maximální sazba 5 let.

Tvůrcům novely se nepodařilo ani zavést nový trestný čin, kterým měl být chov zvířat v nevhodných podmínkách. Mělo za něj hrozit až deset let vězení.

Tresty pro množírny

Podle kritiků včetně Marka Bendy (ODS) by se mohl zneužívat proti jiným zařízením chovajícím zvířata, než jsou množírny. Marek Výborný (KDU-ČSL) označil trest za nepřiměřený vzhledem k tomu, že stejná sazba hrozí i za týrání svěřené osoby.

Zákaz chovu zvířat až po dobu deseti let pro jednotlivce a až na 20 let pro firmy míří na provozovatele množíren. Dodržování zákazu měli podle původní předlohy kontrolovat pracovníci Probační a mediační služby. Poslanci ale kontrolou pověřili veterinární správu.

Reklama

Doporučované