Hlavní obsah

Kalamita úřaduje i ve státních Vojenských lesích a statcích. Připravila je o drtivou většinu výdělku

Letecké záběry na lesní katastrofu v Čechách.Video: Jan Marek, PEFC Česká republika a Lesnická práce

 

Reklama

Státním Vojenským lesům a statkům ČR loni klesl zisk o čtyři pětiny na 75,3 milionu korun. Tržby podniku vzrostly o zhruba čtvrt miliardy na 3,18 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

Článek

Sucho a kůrovec nemilosrdně ničí zisky lesních firem a neudělali výjimku ani ve Vojenských lesích a statcích.

Vojenské lesy a statky spravují 140 tisíc hektarů půdy, z toho 125 tisíc tvoří lesní porost převážně ve vojenských výcvikových prostorech. „Rok 2018 představuje zlom v hospodaření podniku. Po letech s růstem hrubého zisku se v uplynulém roce plně projevil vliv kalamity v českých lesích i do firemní ekonomiky,“ napsal ředitel podniku Petr Král, kterého loni k začátku listopadu jmenoval do funkce ministr obrany Lubomír Metnar.

Na poklesu zisku se odrazily rostoucí náklady například na pěstební činnost, které loni stály více než 490 milionů korun, meziročně se tak zvedly o 124,8 milionu korun.

Pokud lesníci musí kácet, nazývají tuto těžbu dřeva nahodilou. Loni její podíl oproti plánovanému kácení činil 96 procent. „V mnoha oblastech jsou kalamitou postiženy porosty nejen smrkové, ale i borové. Nejvíce nahodilých těžeb bylo znovu na moravských divizích Lipník nad Bečvou a Plumlov. Do těžeb vyvolaných klimatickými změnami, popřípadě hmyzími škůdci velmi zasahují i škody způsobené bořivými větry, které dosáhly 40 procent nahodilé těžby,“ píše se ve výroční zprávě firmy.

Kvůli vysoké nabídce z kalamitních těžeb se loni snížila cena dříví o 500 korun za metr krychlový. Podnik letos nebude muset vkládat peníze do státního rozpočtu, jak informoval na konci června server Euro.cz. Loni musel do rozpočtu odvést 200 milionů korun.

Kůrovcová kalamita, která způsobuje přetlak dřeva na trhu a pokles jeho cen, se negativně promítá do zisků i větších státních Lesů ČR. Loni podniku kvůli tomu propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Šlo o nejnižší výsledek v novodobé historii podniku.

Reklama

Související témata:

Doporučované