Hlavní obsah

Kalifornie razí cestu bioplynu. V Česku o tom víme své

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: www.piqsels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Spojených státech roste produkce biometanu a odvětví stále více využívá hnůj od zvířat či z čističek odpadních vod. U nás máme sice skoro šest set bioplynových stanic, ale i tak se zájem pomalu vytrácí.

Článek

Mléčná farma ležící v rozlehlém údolí u města San Joaquin Valley ve slunné Kalifornii proměňuje trus krav na energii. Využívá k tomu obvykle do ovzduší vypouštěný metan, který přispívá k oteplování planety.

Firma Calgren Renewable Fuels metan vstřikuje do potrubní sítě, kterou vlastní společnost Southern California Gas (SoCalGas). Ta takto získané palivo nazývá obnovitelným zemním plynem a uvádí, že tím nahrazuje část fosilního zemního plynu a pomáhá v boji proti změně klimatu.

Boj proti plynu

Kalifornská komise pro veřejné služby schválila částku osmdesáti milionů dolarů na výstavbu domů, které jedou plně na elektrickou energii a nepoužívají zemní plyn, a sto dvacet milionů dolarů na zahájení trhu s nízkoemisními ohřívači prostor a vody v obytných budovách.

„Čtvrtina našich emisí ve státě pochází z používání zemního plynu. Asi polovina z toho je v našich domovech a druhá polovina z toho je výroba elektřiny,“ uvedla komisařka Martha Guzman Acevesová, uvádí deník Los Angeles Times. „Musíme je odbourat všechny,“ dodává.

Podle plynárenského průmyslu je obnovitelný plyn z mlékáren a jiných zdrojů ideálním řešením. Přes čtyři miliony kilometrů potrubního systému chce v budoucnosti využít pro „dodávky vysoce hodnotných zdrojů energie, jako je dnes obnovitelný zemní plyn a vodík,“ uvedla pro LA Times Karen Harbertová, prezidentka American Gas Association.

Podle ekologů je ale tato cesta stejně trnitá jako v případě fosilního plynu – úniky z potrubí poškozují životní prostředí, a pokud jde o ovzduší v rodinných domech, může přispět k jeho špatné kvalitě.

Také vědkyně Merrian Borgesonová z Rady pro ochranu přírodních zdrojů upozorňuje, že některé energie jsou čistší než jiné. Je velký rozdíl mezi zachycením metanu v čistírnách odpadních vod, kde je plyn vedlejším produktem jejich zpracování, a pěstováním plodin určených speciálně pro výrobu metanu, které mohou ničit ekologicky citlivé země. „Mnoho z těchto věcí se opravdu neobnovuje,“ říká Borgesonová.

Naopak předním fanouškem obnovitelného plynu je zmíněná společnost SoCalGas. Podnik chce do roku 2030 nahradit pětinu fosilního plynu vpuštěného do potrubí právě obnovitelnou variantou, což by podle elektrárny mohlo snížit znečištění ovzduší.

Dotační eldorádo v Česku

V Česku zrušilo Ministerstvo zemědělství v roce 2011 dotace na výstavbu bioplynových stanic, což se nelíbilo zemědělcům. Stačila ale výměna ministrů a v listopadu téhož roku dostaly dotace zase zelenou – dokonce se zvýšily. A přišel bioplynový boom. V roce 2012 bylo v Česku něco přes tři stovky stanic, ke konci loňského roku jich Česká bioplynová asociace registrovala skoro šest set, ty vyrobí přes pětinu z obnovitelných zdrojů energie.

Většina tuzemských bioplynových stanic ovšem zpracovává kukuřičnou siláž, což konkuruje potravinářské výrobě a navíc škodí životnímu prostředí. Pěstování kukuřice totiž vyžaduje velké dávky umělých hnojiv.

Loni byla v Rapotíně na Šumpersku spuštěna první výrobna biometanu v Česku, která čistí bioplyn z odpadu. Technologie umožňuje vyčistit bioplyn získaný z rozložitelného odpadu od nežádoucích příměsí.

Reklama

Doporučované