Hlavní obsah

Kalkulačka: Kolik peněz dostanete, když musíte místo práce do karantény

Foto: Seznam Zprávy

Stát dává příspěvek lidem, kteří musí do karantény. Spočítejte si, kolik za 14 dní covidové karantény dostanete.

Reklama

Pokud budete muset do karantény kvůli kontaktu s covid pozitivním člověkem, stát vám dá příspěvek nad rámec standardní nemocenské. V některých případech převýší i váš čistý příjem, slibuje ministerstvo. Spočítejte si to.

Článek

Lidé, kteří budou muset být v březnu a dubnu v nařízené karanténě nebo izolaci, dostanou k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Bonus k nemocenské má podle ministerstva práce a sociálních věcí bránit propadu příjmů, a motivovat tak obyvatele k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty.

Příspěvek k nemocenské budou lidé dostávat prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše budou mít 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok se bude vztahovat také na lidi s nemocenským pojištěním pracující na dohody. Vyloučeni ale budou ti, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu ze zahraničí, pokud se nejednalo o pracovní cestu. Lidé na běžné nemocenské (bez potvrzeného kontaktu s covid pozitivní osobou) zvláštní příspěvek nedostanou. Stejně jako kdokoli, kdo začal karanténu před 1. březnem.

O příspěvek není třeba nějak zvlášť žádat. Zaměstnanec musí jen zaměstnavateli ohlásit nařízenou karanténu nebo izolaci a od lékaře mít vystavenou eNeschopenku na karanténu či diagnózu nemoci, ze které vyplývá izolace. Izolačku pak obdrží v následující výplatě.

SZ Byznys na základě podkladů ministerstva práce a sociálních věcí sestavil kalkulačku. Spočítejte si, kolik byste za případnou nucenou izolaci dostali. V některých případech to má být víc, než je váš čistý příjem, protože náhrada mzdy v karanténě a příspěvek se nedaní.

Reklama

Doporučované