Hlavní obsah

Kalousek chce znovu otevřít obchody o svátcích. Zákon nesmyslně omezuje podnikatele, tvrdí

Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci se budou zabývat možným zrušením zákazu prodeje v obchodech o státních svátcích, navrhuje to opoziční strana TOP 09.

Článek

TOP 09 navrhuje zrušit zákon, který zakazuje prodej v maloobchodech a velkoobchodech o vybraných státních svátcích. „Ten zákon omezuje podnikatele, omezuje je dost nesmyslně limitem 200 metrů, který je vycucaný z prstu,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Každý obchod má podle jeho názoru o prodeji o svátcích rozhodovat sám. Dodal, že zrušení zákona má mezi poslanci poměrně značnou podporu.

Podle důvodové zprávy návrhu zákona praxe ukázala, že mnoho zaměstnavatelů využívá zákazu prodeje k různým inventurám, takže zaměstnanci musí i přes zákaz prodeje strávit státní svátek v zaměstnání. Což jde podle TOP 09 proti původnímu smyslu zákona, který chtěl zakázat prodeje v obchodech nad 200 metrů čtverečních i proto, aby lidé mohli být o svátcích doma s rodinami.

TOP 09 chce také navrhnout zrušení zákona o regulaci prodejní doby prostřednictvím projednávané novely této normy, kterou poslanci v úterý propustili do druhého čtení. Jde o předlohu poslanců ANO a ODS, již chtějí z regulace prodejní doby vyjmout velkoobchody.

Státní svátky v ČR, kdy musí mít obchody zavřeno.

1. 1.      Den obnovy samostatného českého státu / Nový rok

-           Velikonoční pondělí

8. 5.       Den vítězství

28. 9.     Den české státnosti

28. 10.   Den vzniku samostatného československého státu

24. 12.   Štědrý den – otevřeno do 12:00

25. 12.   1. svátek vánoční

26. 12.   2. svátek vánoční

Odbory tvrdí, že zákon o prodejní době v obchodech se osvědčil. Obavy z propouštění se podle nich nenaplnily, obchod trpí spíše nedostatkem zaměstnanců.

Také maloobchodní tržby meziročně neklesly, uvedly odbory. „Zákazníci si rychle zvykli a zaměstnanci zejména řetězců jsou velmi spokojení,“ uvedla o zákonu již dříve předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Reklama

Doporučované