Hlavní obsah

Zavřeno, nebo otevřeno? Zákazníci zmateně stáli před zavřenými supermarkety

Větší obchody zůstaly v Den vítězství zavřené.

 

Reklama

Větší obchody přicházejí během každého dne, kdy musejí mít zavřeno, o miliony korun.

Článek

Lidé, kteří dnes vyrazili na nákupy, byli často překvapeni. Doufali, že podobně jako minulý týden na Svátek práce budou obchody otevřené. Během pondělního Dne vítězství ale přišli k zavřeným supermarketům.

Zákon o prodejní době vešel v platnost loni v říjnu. Od té doby nesmějí obchody s nákupní plochou větší než 200 metrů čtverečních otevřít ve vybrané svátky. A mezi ně právě dnešní den patří. Zákonodárci argumentovali při schvalování normy tím, že opatření bude mít pozitivní dopad na zaměstnance, kteří dříve pracovali ve svátek a nemohli se proto věnovat rodině.

Nařízení se ale nelíbí prodejcům. Podnikatelské svazy už kvůli normě podaly společně s několika senátory na konci loňského roku stížnost k Ústavnímu soudu - podle nich je předloha diskriminační.

"Zákazy prodejů se do tržeb samozřejmě promítají. V okolních dnech pozorujeme mírné navýšení, ale ušlé tržby celého dne nenahradí," potvrdila mluvčí elektroprodejen Euronics Lenka Mastešová.

Každý den, kdy je zavřeno, pro firmu znamená ztrátu v řádu desítek milionů korun. Společnost podle ní v současné době uvažuje nad otevřením maloobchodů, které by propad vyrovnaly.

U našich sousedů je zákonem regulovaná otevírací doba běžnou záležitostí. V Německu a Rakousku je zakázán maloobchodní prodej v neděli i ve svátky. I Polsko reguluje prodej o státních svátcích.

Reklama

Doporučované