Hlavní obsah

Kalousek po drsné porážce TOP 09 o sobě nechá hlasovat

 

Reklama

Předseda TOP 09 oznámil rezignaci na svém twitterovém účtu, nechá rozhodnout vedení své strany.

Článek

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na svém twitterovém účtu oznámil, že nabídne svou funkci k dispozici. Rozhodl se tak poté, co jeho strana v krajských a senátních volbách v pátek a v sobotu úplně propadla.

„Tuto otázku (setrvání v čele TOP 09 – pozn. red.) položím výkonnému výboru TOP 09 já sám a nechám o ní hlasovat a výsledek s pokorou přijmu,“ napsal Kalousek.

Volby dopadly pro Kalouskovu stranu tragicky. Mobilizace proti Andreji Babišovi se jí moc nevyplatila. Zatímco ANO slaví vítězství v devíti krajích a je tak absolutním vítězem víkendových voleb, strana, jejíž vedení před rokem předal Karel Schwarzenberg nepopulárnímu Miroslavu Kalouskovi, naprosto vyhořela.

Ve většině krajů se ani nedostala do krajských zastupitelstev, protože nepřekonala potřebnou pětiprocentní hranici.

Ve většině regionů navíc TOP 09 dopadla hůře než konkurenční ODS. Nejlepší výsledky má TOP 09 v Hradci Králové, jižních Čechách, Plzni a Karlových Varech (kolem 7 procent).

V předvolební debatě na Seznamu Kalousek oznámil, že by za úspěch považoval vstup do všech krajských zastupitelstev. Výsledky pak komentoval slovy, že „sympatizanti TOP 09 k volbám nepřišli, a to zejména mladí".

Reklama

Doporučované