Hlavní obsah

Drsná porážka pro unaveného Kalouska: Naši sympatizanti nepřišli volit

 

Reklama

Mobilizace proti Andreji Babišovi se TOP 09 moc nevyplatila. Strana, jejíž vedení před rokem předal Karel Schwarzenberg nepopulárnímu Miroslavu Kalouskovi, v krajských volbách naprosto vyhořela.

Článek

TOP 09 se podle průběžných volebních výsledků ve většině krajů ani nedostane do zastupitelstva, to znamená, že nepokořila hranici pěti procent voličských hlasů.

„Zdá se, že jsme nedokázali přivést naše sympatizanty k volbám. Zejména mladé, to nevyčítám jim, ale spíš nám," řekl v první reakci Miroslav Kalousek a působil přitom velmi unaveným dojmem.

Absolutně nejhůř dopadá TOP 09 ve Zlíně (kolem 2 procent), špatně si vede i v Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji (všude zatím pod čtyřmi procenty). Ve většině regionů navíc TOP 09 dopadla hůře než konkurenční ODS. Nejlepší výsledky má TOP 09 v Hradci Králové, jižních Čechách, Plzni a Karlových Varech (kolem 7 procent).

V předvolební debatě Seznamu Miroslav Kalousek na otázku, co by v těchto volbách považoval za hranici úspěchu, uvedl: „Zastoupení ve všech krajských zastupitelstvech, to by byl úspěch.“ Teď už je téměř jisté, že téhle mety nedosáhl.

Je pravděpodobné, že TOP 09 doplácí na osobu velmi nepopulárního lídra, zároveň ale platí, že ani dříve s Karlem Schwarzenbergem v čele TOP 09 v takzvaných malých volbách, tedy volbách do krajů, europarlamentu či Senátu, příliš nebodovala.

Jediným výrazným úspěchem TOP 09 v těchto víkendových volbách je postup kandidáta Jiřího Růžičky, ředitele populárního pražského Gymnázia Jana Keplera, do druhého kola senátních voleb v Praze 6. Dostal hlas 42 procent voličů, druhý v pořadí je Václav Bělohradský s 16,5 procenty.

Reklama

Doporučované