Hlavní obsah

Kam kráčíš, Český hokeji? Šéf svazu dvě hodiny vyprávěl novinářům, co se musí změnit

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Šéf Českého hokeje Tomáš Král na dnešní tiskové konferenci řekl, co se musí změnit, aby hokejisté zase patřili mezi světovou špičku. Dojde po letech slibů i na činy?

Reklama

Přímý postup a sestup mezi dvěma nejvyššími soutěžemi, zrušení přestupních tabulek u profesionálních hokejistů a větší tlak na zapojení mladých hráčů do zápasů. Šéf Českého hokeje Tomáš Král dnes odhalil svou vizi, jak vrátit tuzemský hokej mezi světovou špičku. Jenže podaří se mu získat i potřebné hlasy klubů? Nejde jen o planá slova?

Článek

Český hokej zakryl stín další hrozivé aféry: Teprve devítiletý Filip z Kolína musel s hokejem skončit. Jeho otec ho během zápasu odvedl ze střídačky a posadil na tribunu. Klub jej vyhodil a naštvaného tatínka označil za jednoho ze zástupu nesoudných rodičů, jakých jsou na českých zimácích mraky. On sám odvrací palbu ostrými: „Aby trenér na osmileté děti řval: ,To ses asi pos*al, ty jsi ale deb*l...‘ To se mi teda dost nelíbí.“

Kde je pravda? Prezident svazu Tomáš Král nechce soudit, má však podle všeho jasno: „Zatím to vypadá, že na straně klubu bylo všechno v pořádku,“ řekl dnes českým novinářům, vytočený, že extrémní případ odskákalo malé dítě. Následoval dotaz, který ho zaskočil: Kde mají vzít lidé jistotu, že hokejový svaz klub a trenéra nekryje, abyste z toho neměli další problémy?

„To musíte mít jistotu, že se chováme, jak se chováme. Jistotu nemáte nikdy. My ale nic přikrývat nebudeme,“ reagoval podrážděně Král.

Tolik jen stručné seznámení s atmosférou, jaká ze zákulisí českých stadionů proniká navenek.

Podle statistik svazu v loňském roce 1 500 ze 14 tisíc dětí mezi kluby přestupovalo. Z velké části nejspíš kvůli nespokojenosti rodičů v původní organizaci. Jen pro srovnání: Ve Švédsku je registrováno podle svazu 42 tisíc malých hokejistů, ročně jich přestoupí 38.

Dospělá reprezentace čeká na medaili z velké akce sedm let. V živé paměti máme fiasko juniorské reprezentace – jedné z nejsilnějších za poslední roky – na nedávném světovém šampionátu. Kvalitu nejvyšší hokejové soutěže v zemi veřejně kritizuje i trenér národního týmu a že by se blýskalo na lepší časy? To tedy rozhodně ne.

Nervozita u ledu roste. Výsledky se nedostavují, kvalita hokeje uvadá. Vlastně se není čemu divit, když nejvyšší muž svazu reaguje pod tlakem veřejnosti na otázky novinářů jízlivě, místy vyloženě podrážděně.

Na úterní tiskové konferenci s nimi strávil dvě hodiny. Obsáhlým monologem chtěl světu sdělit, co musí a údajně i bude Český hokej v příštích letech měnit.

O co tedy jde?

1. Zrušit přestupní tabulky u profesionálů.

2. Zúžit mládežnické soutěže.

3. Více šlapat na úroveň tréninku ve svazových akademiích.

4. Zavést přímý postup a sestup mezi Tipsport extraligou a první ligou.

5. Přinutit kluby nasazovat do zápasů mladé hráče.

Zdánlivě jednoduché body, ale údajně není tak snadné je provést. K jejich prosazení totiž chybí vůle klubů. A možná právě ty chtěl dnes Král svým vystoupením vyprovokovat k reakci. Stejný plán totiž majitelům a manažerům tuzemských celků osobně sdělil na nedávném Hokejovém fóru, které Český hokej v reakci na táhnoucí se výsledkovou krizi v Praze uspořádal.

„Vše souvisí se vším. Dokud nezrušíme tabulky a neupravíme přestupní řád, nemůžeme podnikat další kroky,“ upozorňuje Král. „A třeba u zrušení tabulek narážíme na odpor klubů. Dospělý hráč má podle nich hodnotu přes milion. A tu mají kluby ve svém účetnictví na straně aktiv. Kdybychom jen tak zrušili tabulky, řada z nich by se dostala do velkých ekonomických problémů,“ přiznal prezident Českého hokeje.

„Hokej není žádná věda. V posledních čtyřech letech jsme do mládeže investovali více než půl miliardy korun. Už se nemůže nikdo vymlouvat na špatné zázemí nebo tréninky. Narážíme na věci, které je těžké změnit. A to jsou hlavně ty tabulkové hodnoty hráčů v profesionálním hokeji, které diskriminují české hráče na úkor průměrných zahraničních, a ochota zúžit mládežnické soutěže,“ řekl Král. A nutno dodat, že ve svém proslovu směrem ke klubům a jejich práci s mládeží kritickými komentáři zrovna nešetřil.

Podívejte se na rozhovor s Milošem Říhou k nominaci českého týmu na EHT do Švédska.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Podobně jako trenér reprezentace Miloš Říha, jenž kluby kritizuje od svého nástupu do funkce vcelku ostře a pravidelně. Aby také ne, když Tipsport extraliga rok od roku stárne. A za talentované hokejisty jsou dnes hodně nízkým českým měřítkem považováni i třiadvacetiletí chlapi. Moc mladších, kteří pravidelně hrají, totiž v soutěži navzdory světovému trendu omlazování není.

Ruku v ruce s tím stárne i hokejová reprezentace. V poslední v úterý zveřejněné nominaci na Švédské hokejové hry, tedy zdánlivě nic neřešící a tuctový přípravný turnaj, jsou jen tři hráči mladší pětadvaceti let. Představa, jak bude národní tým vypadat za dva, tři roky je děsivá.

„Zavedli jsme před lety akademie. Ty výrazně pomohly k rozvoji materiálního zázemí mládežnických týmů, to je teď srovnatelné se zahraničím. Ale bohužel je tady i B: Ne všechny akademie fungují tak, jak by fungovat měly. A ne ve všech je ochota tvrdě pracovat. Je to až neuvěřitelné, ale jsou pořád kluby, které ani po sedmi letech fungování svých akademií nemají ve svém týmu jediného odchovance. Neuvěřitelné!“ rozohnil se Král s tím, že hokejový svaz bude muset rázně zasáhnout.

Už v minulém roce se svaz rozhodl uzavřít první ligu. Sliboval si od toho, že kluby v lize, ze které mají vzhledem k financím či svému zázemí ambice postoupit jen čtyři týmy, přestanou přeplácet staré hráče a nasadí do hry své odchovance. Opak je ale pravdou. Věkový průměr týmů ani počet juniorů se nijak dramaticky nezměnil.

„Proč? Nechápu to. A taky by mě to zajímalo. Ale nikdo z těch klubů vám na to neodpoví, neřeknou vám nic. Možná jen to, že mají sportovní ambice a chtějí hrát play-off,“ řekl Král. „O tom, že přechod do dospělé kategorie nemáme vůbec zmáknutý, není vůbec diskuze. V tom zaostáváme za Finskem i Švédskem,“ přiznal upřímně.

Za ideální příklad fungování označil Stadion Litoměřice. Klub, který druhou sezonu se svazem spolupracuje pod pracovním názvem „Dukla“. V něm mohou hostovat hráči ze všech českých týmů, vedle herního vytížení trenéři hlídají i jejich životosprávu a pracovní program během volných dnů.

„Kdyby to ve všech akademiích fungovalo jako v Litoměřicích, nebyl by žádný problém,“ mínil šéf svazu. Z údajů o vytížení juniorů v Litoměřicích, které v prezentaci promítal za sebou, ale vyplývalo, že ani ve svazové „Dukle“ mladí hráči vyloženě prim nehrají. V první obraně Litoměřic nastupuje 36letý Aleš Pavlas, elitní útok v posledním zápase navíc tvořil 31letý Martin Kadlec se spoluhráči z Finska a Ruska.

Podle Krále proto, že si extraligové týmy mladé rozehrané hráče často stahují zpět, takže bylo v Litoměřicích potřeba postavit základní kostru týmů ze starších hokejistů. „Projekt se nám ale osvědčil a brzy vznikne další podobný klub i na Moravě. Vzal si to na starost Libor Zábranský (majitel Komety Brno),“ informoval Král. Podobně jako před lety, kdy kluby musely do zápasu určitý počet juniorů nasazovat povinně, prý už postupovat ale nechce.

„Tohle musí být věc trenérů a jednotlivých klubů. Jestliže vychovávám hráče, tak je to moje odpovědnost a hlavně můj byznys. Profesionální hokej totiž byznys je. Nikde na světě počet mladých hráčů na soupisce svazy neregulují. My k tomu před časem přistoupili, protože už jsme neviděli jinou cestu. Dál to dělat ale nechceme, protože tím rozhodnutím zasahujeme do řízení soukromých firem. Nařizovat majiteli klubu, který do hokeje dává obrovské peníze, kolik mladých kluků má v jeho týmu hrát, je hodně komplikované,” řekl.

Proto by prý velice rád vyslyšel sílící kritiku hokejové veřejnosti a sáhl k dramatickému snížení počtu týmů v extralize dorostu a juniorů, čímž by se zvýšila kvalita soutěže i rozvoj mladých hokejistů. „Představu, jak ligy zúžit, máme. A máme ji už delší dobu, ale nejde to ze dne na den. Jasně, můžeme extraligu juniorů zúžit na čtrnáct týmů, jenže pak tady bude i to B: Nemůžeme to udělat, dokud nebude vyřešena otázka odstupného. Co by totiž bylo s nejlepšími hráči týmů, které by z juniorské soutěže byly vyřazeny? Jejich kluby by za ně chtěly peníze, které by nikdo nebyl schopný zaplatit...,“ vrátil se Král obratem k problému číslo jedna – tedy přestupním tabulkám.

Posledním tématem byl i hrací systém Tipsport extraligy. Tomáš Král veřejně přiznal, že by nejraději už od příští sezony nahradil baráž přímým sestupem a postupem jednoho týmu. A to zejména proto, aby se mohla natáhnout termínová listina první ligy. A v ní řadě klubů nekončila sezona už s koncem února. „Kluby k tomu moc ochotné zpočátku nebyly. Ale v poslední době mám z diskuzí a argumentací pocit, že i ty, kterých se to bezprostředně týká, začínají reagovat vstřícně,“ živí naději na lepší zítřky šéf Českého hokeje.

Reklama

Doporučované