Hlavní obsah

Daně, odměny agentům nebo ligový fond. Divili byste se, kolik hvězdám NHL z platu nakonec zůstane

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Překvapí vás, kolik profesionální hokejisté v NHL odvedou na daních. Těm nejlepším zbude nakonec jen zlomek slíbené částky.

Reklama

Anže Kopitar byl s příjmem 13 milionů dolarů nejlépe placeným hokejistou minulé sezony NHL. Zní ta suma pohádkově? Jen na papíře. Ve skutečnosti po odečtení všech daní a povinných poplatků slovinská superstar Los Angeles vydělala jen zlomek téhle částky.

Článek

Výše a délka hráčské smlouvy, miliony dolarů. Zkrátka jen peníze, peníze a zase peníze. Profesionální sport v zámoří velkou část své show postavil na tom, kolik si jednotlivý sportovec vydělá. Výše jeho kontraktu pak často přímo souvisí s tím, kolik prostoru na hřišti dostává. A jaká je jeho úloha v týmu.

Když se běžný člověk dočítá o milionech, které na účty profesionálních sportovců každým rokem tečou, nezřídka se mu jen protáčejí panenky. A to i přesto, že reálný výdělek hráče je skutečně řádově nižší, než jak je prezentován.

Názorný příklad přinesla na svém facebookovém účtu zámořská stránka Complete Hockey News, která vypočítala skutečné výdělky hokejových hvězd po odpočtech federálních i státních daní, poplatkům pro agenty nebo povinným odvodům na důchodová pojištění či do fondů NHL.

Jako názorný příklad může z tří výše uvedených hráčů posloužit Anže Kopitar: Slovinská superstar, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, kapitán Los Angeles Kings a v minulé sezoně jeden z nejlépe placených hráčů soutěže. Z částky 13 milionů dolarů (cca 290 milionů korun), kterou si měl za sezonu 2017/18 vydělat, mu totiž podle výpočtů The Hockey News na jeho bankovním účtu přistála jen necelá třetina: Tedy necelé 4 miliony dolarů (cca 90 milionů korun).

Jasně, stále je to dost na to, aby si hráči mohli užívat luxusu, jezdit v drahých autech. Hlady Anže Kopitar rozhodně netrpí. Pojďme si ale rozklíčovat, kam se zbytek, v jeho případě téměř 9 milionů dolarů, ze slíbené mzdy ztratil.

Přibližně 5,15 milionu dolarů (39,6 % platu) musí slovinský hokejista odvést na federální dani, dalších 1,7 milionu dolarů (13,3 %) odevzdal na daních státu Kalifornie, 390 tisíc dolarů (3 %) zaplatil stejně jako ostatní hokejisté za služby svého agenta a téměř 2 miliony dolarů (15 %) odvedl na účet záložního fondu Escrow. Další peníze jako daň pro cizí občany nebo příspěvek do důchodového fondu jsou řádově desetitisíce.

Escrow, do kterého po federální dani hokejisté odvádějí největší část svých výplat, je fond, který NHL zavedla po poslední výluce s vidinou, že se na ekonomických ztrátách ligy (klubů) budou podílet nejen kluby samotné, ale i štědře placení hráči. Ti tyto své peníze odvedené do fondu dostanou zpět jen v případě, že celá NHL za poslední sezonu vykázala dobrý hospodářský výsledek.

Ve skutečnosti od poslední výluky hokejisté na hospodaření klubů především dopláceli. Kupříkladu v sezoně 2014/15 museli povinně do fondu odvést 15 % svého platu, přičemž zpátky získali vinou špatného hospodaření soutěže jen 2 %. Právě tyto hodnoty The Hockey News použil i ve svém výpočtu, protože hospodářský výsledek NHL za minulou sezonu ještě není znám. Nijak výrazně by se však podle odhadů od skutečnosti lišit neměly.

Právě Escrow, kvůli kterému největší hvězdy přicházejí o miliony dolarů ročně, je hlavním trnem v oku hráčů a hráčské asociace NHLPA. A podle odhadů expertů by mohl být hlavním důvodem hrozící výluky v NHL. O ní jsme blíže psali v následujícím článku.

Jak je vidět v přehledu, ne všichni hráči odvádějí stejné daně. Ty se totiž liší oproti státu, ve kterém hrají. Jiné procento částky musejí hokejisté odvádět v Kalifornii, jiné zase na Floridě. Zrovna tak platí, že je výhodnější hrát hokej v Americe, a ne v Kanadě.

Tyhle aspekty pak zase nezřídka hrají roli v rozhodování hráčů, kde podepsat nový kontrakt. Kanadský tisk o tom psal například v souvislosti podpisu monstrózní smlouvy Stevena Stamkose. Ten zvažoval, zda se vrátit do Toronta, odkud pochází a kde žije jeho rodina, nebo zůstat věrný Tampě. A stěžejní pro něj nakonec skutečně nebylo jen teplé počasí, moře a ne tak velký mediální tlak, jaké na první pohled působení na Floridě nabízí.

Zatímco v Tampě mu po odečtení všech daní zbude z platu 9,5 milionu dolarů za sezonu zhruba 6 milionů, v Torontu by v případě stejné smlouvy bral jen 4,5 milionu.

Možná i to je jeden z důvodů, proč žádný z kanadských týmů nevyhrál Stanley Cup už 24 let.

Reklama

Související témata:
Anže Kopitar

Doporučované