Hlavní obsah

Kam s exministryní plagiátorkou? V ANO se hraje o jižní Moravu

Foto: Seznam Zprávy

Taťána Malá vydržela ve funkci ministryně spravedlnosti 13 dnů. Rezignovala v červenci 2018.

Reklama

Premiér Andrej Babiš ve své nové knize kritizuje zákulisní třenice o co nejlepší postavení na kandidátních listinách. Právě takový souboj se ale v jeho hnutí momentálně odehrává na jižní Moravě.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO), lídr koalice Spolu Petr Fiala nebo bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta (Přísaha). Volební souboj na jižní Moravě bude patřit k těm personálně nejpestřejším a nejsledovanějším.

Zejména ve vládním hnutí ANO právě probíhá v jeho jihomoravské divizi zákulisní boj o finální podobu kandidátní listiny, kterou má tento týden schválit celostátní výbor. V centru dění se v rámci Babišova subjektu na jižní Moravě ocitla poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá, která rezignovala mimo jiné kvůli plagiátorství v diplomové práci o chovu králíků.

Dva zdroje Seznam Zpráv blízké vedení ANO uvedly, že Malá se snaží posunout na kandidátní listině na vyšší volitelné místo. V předběžné nominaci figuruje na 8. místě, což jí nedává příliš šancí na znovuzvolení – v roce 2017 v kraji ANO vyhrálo volby s 27 procenty hlasů a velkým náskokem před ostatními, což přineslo sedm křesel.

Malá se proto snaží v zákulisí vyběhat posun o několik příček výše, ideálně na třetí místo. Změny na kandidátních listinách může ještě učinit jak výbor, tak šéf ANO Andrej Babiš. Jenže první místa jihomoravské kandidátky jsou obsazená – za lídryní Schillerovou figuruje poslanec Karel Rais a na třetím místě poslankyně Lenka Dražilová.

Exministryně Malá není v rámci hnutí úplně bez „pák“ na vlivné figury ANO. Komunikovat umí například s hlavním manažerem hnutí Janem Richterem, jehož office manažerkou je Klára Dubovská. Ta je i asistentkou poslankyně Malé.

Zainteresovaní aktéři „bitvy o jih“ se komunikačně zabarikádovali. „Nezlobte se, to jsou interní věci hnutí, nechci to takhle komentovat,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Malá. „Toto bude řešeno 28. července na výboru hnutí,“ uvedl hlavní manažer ANO a poslanec Jan Richter.

„Jde o interní věci, nebudu to komentovat,“ nechtěl mluvit ani šéf jihomoravského ANO Lubomír Wenzl. Předseda brněnského ANO René Černý alespoň uvedl, koho jeho organizace na kandidátce podporuje. „Debata probíhá, ale nemohu to blíže komentovat. Jediné, co lze říci, je, že jsme vyjádřili podporu paní ministryni Schillerové a panu profesoru Raisovi,“ řekl Černý Seznam Zprávám.

Poslanecký přetlak

Ze současných sedmi jihomoravských poslanců se nechystá kandidovat Pavel Staněk a Rostislav Vyzula. Seznam Zprávy poslance obeslaly s dotazem, co říkají na své postavení na kandidátce a co říkají na snahu Malé posunout se na listině vzhůru.

„Pokud zůstanu na třetím místě, budu samozřejmě spokojená, protože bych ráda v práci ve Sněmovně pokračovala,“ odpověděla redakci poslankyně Lenka Dražilová, na jejíž místo by se právě mohla posunout Malá. Ta v minulých volbách byla jedničkou kandidátky, letos ji ale odsune ministryně financí a místopředsedkyně vlády Alena Schillerová.

Poslanec Staněk uvedl, že již přes rok není členem hnutí ANO a nemá zájem ve volbách za hnutí ani jiný subjekt kandidovat. Ostatní poslanci z jihu Moravy neodpověděli, v kuloárech se ale počítá s tím, že David Štolpa i Miloslav Janulík budou chtít poslanecký mandát obhájit.

Jihomoravská třenice o postavení na kandidátní listině je zajímavá i v kontextu Babišovy nové předvolební knihy „Sdílejte, než to zakážou!“, ve které mimo jiné volá po většinovém volebním systému. Jako jeden z důvodů uvedl, že by odpadly zákulisní tahanice s postavením na kandidátní listině.

„Taková úprava by taky znamenala, že vládnout by mohla jen jedna strana. Byl by také důležitý regionální rozměr. A taky by nemusely být žádné koalice a třeba bychom viděli konečně v Poslanecké sněmovně nějaké osobnosti, a ne staré zasloužilé straníky, kteří si svoje místa na kandidátkách vyhádají v kuloárech při sjezdech a mezi lidi jít ani nemusí,“ napsal premiér ve svém díle.

Reklama

Doporučované