Hlavní obsah

Kampaň „Pryč z EU“ koupila Strana nezávislosti. Chce se s ní dostat do Bruselu

Foto: Pryč z EU

Nálepka ke kampani „Pryč z EU“, která se začala nedávno objevovat v centru Prahy.

Reklama

V březnu zaplavily centrum Prahy nálepky s palcem obráceným k zemi vyzývající k odchodu z Evropské unie. Autor kampaně Seznamu řekl, že jde o legraci několika přátel, kteří se na ni složili v hospodě.

Článek

Po několika dnech od spuštění webové stránky a facebookové skupiny koupila práva na kampaň „Pryč z EU” Strana nezávislosti České republiky. Její předseda František Matějka Seznamu řekl, že ho zaujala na internetu. „Dostal jsem od někoho z týmu odkaz na asi minutové video. Formu bych možná zvolil trochu jinou, ale s myšlenkou se naše strana přesně shoduje.“ Matějka proto doménu koupil.

„Ozvali se asi dvě nebo tři hodiny po zveřejnění článku na vašem webu,“ řekl Seznamu autor kampaně Karel Schweitzer. Domluvili se prý na rozumné ceně, kolik přesně ale nechtěl uvést. Další spolupráci se stranou také vyloučil. Na téma osobního vztahu k EU má Schweitzer jiný názor. „To myslíte vážně? Kam bychom bez ní došli?“ odpověděl před několika dny autor kampaně na dotaz Seznamu.

Strana se s heslem „Pryč z EU“ bude snažit dostat do Bruselu, v pondělí představila kandidáty do květnových eurovoleb. Ideově se hlásí k euroskeptickým stranám jako je italská Liga nebo francouzská Národní fronta. Její představitelé se nijak netají tím, že by Českou republiku rádi viděli na odchodu z Evropské unie.

Strana vznikla v roce 2017 pod názvem Referendum o Evropské unii, v té době také dostala finanční dar ve výši tři miliony korun od majitele pražského nevěstince ShowPark Jiřího Mately. O rok později se přejmenovala na Stranu nezávislosti České republiky. Někteří z jejích lídrů ale mají bohatší politické zkušenosti.

Předseda František Matějka působil skoro deset let ve Straně svobodných občanů, kde také dvakrát získal funkci místopředsedy. Pozornost médií se mu podařilo získat v roce 2010, když se do Sněmovny pokoušel propašovat složenky určené tehdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Poštovní formulář vyzýval k úhradě části státního dluhu, ochranka ale složenky objevila a zabránila Matějkovi, aby je z galerie vhodil mezi poslance.

Mezi známé politiky ve Straně nezávislosti patří i bývalý poslanec Karel Fiedler. Do Sněmovny vstoupil před pěti lety jako člen hnutí Občané 2011 na kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Po odchodu Okamury se stal místopředsedou nástupnického hnutí Úsvit – Národní koalice. V novinách se také dočteme o jeho angažmá v KSČ a Řádu národa.

Matějka by rád spolupracoval i s Václavem Klausem mladším, kterého v sobotu vyloučilo ze strany vedení ODS. V neděli odpoledne Matějka s Klausem přibližně hodinu jednal a nabídl mu spolupráci. „V tuto chvíli neumím posoudit, zdali nabídka padla na úrodnou půdu. Dokonce bych řekl, že uvažuje nad tím, že by založil svůj vlastní politický subjekt. Na druhou stranu musím říct, že máme ještě týden po podání oficiálních kandidátních listin k tomu, abychom se na případné další možné spolupráci, které se nebráníme, dohodli," řekl Matějka.

Reklama

Doporučované