Hlavní obsah

Kanadská vládní krize se prohlubuje, Trudeaua už opustila druhá ministryně

Kanadská vládní krize se prohlubuje, Trudeaua už opustila druhá ministryně.Video: Karolína Štuková, Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Vláda kanadského premiéra Justina Trudeaua se potýká se stále hlubší krizí. Kvůli jeho údajné snaze ovlivňovat vyšetřování korupce firmy SNC-Lavalin opustila v pondělí kabinet další ministryně a premiérova blízká spolupracovnice Jane Philpottová.

Článek

Svůj odchod Philpottová zdůvodnila ztrátou důvěry v přístup vlády. Premiér Trudeau, jehož popularita v posledních týdnech klesá, pochybení v případu odmítá, uvedla stanice BBC.

Ministryně odpovědná za vládní účty Jane Philpottová oznámila svou rezignaci dopisem, v němž dala najevo „vážné obavy“ z „důkazů o snahách politiků a úředníků vyvíjet tlak na bývalou ministryni spravedlnosti, aby ovlivnila případ“, v němž figuruje SNC-Lavalin. V této situaci byla pro ni další účast ve vládě neúnosná, dodala.

Trudeau reagoval slovy, že je mu jejího odchodu líto, nicméně jej chápe.

Nad Trudeauem se stahují mračna. Kanadského premiéra může z křesla srazit skandál kolem obří stavební firmy

Skandál se týká strojírenské a stavební společnosti SNC-Lavalin Group Inc., kterou úřady vyšetřovaly kvůli podezření z úplatků při získávání zakázek v Libyi.

Exministryně spravedlnosti Jody Wilsonová-Raybouldová vládu opustila už v únoru a uvedla, že čelila tlaku, aby firma neskončila před soudem. Hovořil s ní prý o tom i sám premiér.

Kromě dvojice ministryň již kvůli aféře opustil Trudeaua i jeho přední poradce Gerald Butts. Konzervativní opozice vyzvala liberálního premiéra, aby v souvislosti s rozrůstajícím se problémem rezignoval. V Kanadě se letos v říjnu budou konat parlamentní volby a průzkumy naznačují, že dosud populární Trudeau by mohl na aféru doplatit.

Reklama

Doporučované