Hlavní obsah

Kancléřka v Praze. Už v neděli večer se ale může uspíšit politické odcházení Angely Merkelové…

Angela Merkelová přijíždí na státní návštěvu do Prahy. Bude to naposledy?Video: Šimon Felenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Napřed to měla být ryze privátní cesta do Prahy na oslavu 90. narozenin jejího dlouholetého přítele a vědeckého mentora, profesora Rudolfa Zahradníka. Pak se začalo pracovat s myšlenkou, že by Angela Merkelová mohla vypít se svým českým protějškem Andrejem Babišem šálek kávy. Nakonec je ze soukromé cesty oficiální návštěva kancléřky ke 100. výročí založení Československa.

Článek

Angela Merkelová jednala v září v Berlíně jak s Andrejem Babišem, tak s prezidentem Milošem Zemanem, proto se další kontakt na vysoké úrovni považoval za nepravděpodobný. Jak Seznamu potvrdily zdroje z české vlády, nakonec se diplomaticky poněkud netradičně zrodila zajímavá a potenciálně důležitá pracovní cesta.

Kteří čeští politici se vystřídali během působení Angely Merkelové?

Roli mohl sehrát i vysoce nadstandardní vztah Merkelové k České republice. „Když se podíváte na to, jak paní Merkelová Čechy oslovuje, jak třeba teď v Berlíně mluvila na tiskové konferenci s Andrejem Babišem, jak volí slova, tak tam je pokaždé přátelštější tón ve srovnání s dalšími zeměmi střední a východní Evropy. Angela Merkelová má pro tuhle zemi slabost. Často mám pocit, jako by Česku nechtěla ublížit, a to navzdory tomu, že mezi oběma zeměmi panují na některé věci značné názorové rozdíly, jako třeba na otázku uprchlíků,” vysledoval dlouholetý zpravodaj německých médií v Česku Hans-Jörg Schmidt.

Mapa Jiřího Hoška o česko-německých vztazích.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Angela Merkelová pobývala během osudného léta roku 1968 s rodiči a sourozenci v Československu. V rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung kdysi přiznala, že se později styděla za podíl východoněmecké armády na invazi takzvaných „spřátelených” armád. Vazby na Československo ale tenhle traumatický zážitek nezpřetrhal. Vystudovaná fyzička z NDR začala jezdit do Prahy za profesorem Rudolfem Zahradníkem. Z vědecké spolupráce se zrodilo přátelství, které trvá dodnes, kdy je z Merkelové pravděpodobně nejmocnější žena světa.

Spolková kancléřka ale přijíždí do Prahy v době, kdy se prudce propadá popularita obou tradičních německých stran, tedy křesťanských a sociálních demokratů. Ti se skřípěním zubů po dlouhých měsících vyjednávání nakonec obnovili vládu velké koalice. Jenže i soudě podle výsledku zemských voleb, jako před časem v Bavorsku, není kabinet u německých voličů oblíbený. „Preference CDU a SPD i v důsledku toho stále klesají a v členských základnách obou stran je proto citelná nervozita. Naproti očekávání nedokázala kancléřka do funkce předsedy poslaneckého klubu vlastní strany prosadit svého člověka Volkera Kaudera, který funkci mnoho let zastával. To je předzvěst konce její politické éry,” domnívá se dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Pavel Polák.

Velvyslanec Spolkové republiky Německo v České republice Christoph Israng s tímto hodnocením nesouhlasí. Podle diplomata nebude odchod Angely Merkelové tak rychlý. „Paní Merkelová je přesvědčená, že svou práci ještě nedokončila. To souvisí i s uprchlickou krizí, kde chce kancléřka Evropu znovu sjednotit a hledat s partnery společné řešení. Teď znovu kandiduje do čela své strany. Paní Merkelová je dost neústupná a nenechá se odradit podobnými těžkostmi. Spíš to vidí jako další výzvu,” řekl Israng v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Výzva s Christophem Israngem.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Konec éry kancléřky Merkelové, která stojí v čele spolkové vlády od listopadu 2005, mohou uspíšit, respektive spolurozhodnout i nedělní zemské volby v Hesensku. Pokud mateřská CDU Angely Merkelové v hlasování propadne, může se podle Pavla Poláka kancléřka rozhodnout na prosincovém sjezdu CDU v Hamburku na předsedkyni strany znovu nekandidovat. „Tím by začala sama režírovat svůj odchod z politiky. Její nástupkyní by se pak mohla stát někdejší sárská premiérka a současná generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Tu kancléřka do tohoto úřadu navrhla a politička má v CDU širokou podporu. Žádný jiný vážný kandidát na lídra křesťanských demokratů neexistuje,” dodává berlínský zpravodaj ČRo.

Novinářka Bára Procházková, která se dlouhodobě věnuje česko-německým vztahům, považuje spekulace o možném odchodu Merkelové za přehnané. „Maximálně si dokážu představit, že by Angela Merkelová mohla dál nekandidovat na předsedkyni CDU z toho důvodu, že by mohla být připravovanou kandidátkou Evropské lidové strany na předsedkyni Evropské komise,“ uvádí Procházková.

Vynikající vztahy

Jinak Angela Merkelová označila v posledních týdnech společné česko-německé vztahy opakovaně za vynikající. Experti, které Seznam oslovil, se ale domnívají, že vrcholní čeští představitelé v posledních 13 letech plně nevyužili mimořádné příležitosti spočívající v osobě spolkové kancléřky posunout vzájemné vztahy na ještě vyšší úroveň.

„Česká republika je zemí, která je silně vázaná na Německo, a to nejen hospodářsky. Je to přirozený partner Německa. My jsme ty šance, které představuje přítomnost paní Merkelové ve spolkovém kancléřství, ne úplně využili, protože na české straně byla občas patrná určitá zdrženlivost,” tvrdí analytik berlínské Stiftung Wissenschaft und Politik Kai-Olaf Lang. Jeho pohled na věc sdílí také ambasador Israng. „Už jsme společně mohli letět na autopilota.”

Není vyloučeno, že Angela Merkelová dorazí do Prahy i se šéfkou své kanceláře Beate Baumannovou, která se v její bezprostřední blízkosti pohybuje už čtvrt století. Baumannová je stejně nenápadná jako loajální a už svým neomezeným přístupem ke kancléřce výjimečně vlivná. Oficiálně je vedená coby „Büroleiterin,” tedy šéfka kanceláře. To je ale třeba podle švýcarského Tagesanzeigeru hrubé podcenění reálného stavu věcí. Ve skutečnosti je Beate Baumannová pravou i levou rukou Angely Merkelové.

Beate Baumannová. Žena, bez níž se kancléřka už čtvrt století neobejde...Video: Hošek, Seznam Zprávy

Zatímco šéfka německé vlády vystupuje z limuzíny po pravé straně a okamžitě ji začnou zabírat kamery, Baumannová nenápadně vystoupí z auta vlevo… „Přes její stůl prochází všechno, co se potom dostává na stůl kancléřce Merkelové. Ta blízkost paní Baumannové je vyjádřená i tím, že vedoucí kanceláře sedí v 7. patře v budově berlínského kancléřství. Kanceláře obou žen jsou těsně u sebe a dveře bývají často otevřené,” popisuje Pavel Polák. Jak napsala agentura Bloomberg, Baumannová je „ušima i očima spolkové kancléřky”. Sleduje vývoj v mateřské straně CDU i ve zbytku německé politiky. Snaží se předjímat možné hrozby a odvrací ty, které se stačí reálně zhmotnit. Obě dámy jsou v neustálém kontaktu a kromě chotě, Joachima Sauera, je prý Beate Baumannová jedinou další osobou, které Angela Merkelová bezmezně důvěřuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované