Hlavní obsah

Kandidát hnutí ANO vede spor o miliony s radnicí, kde chce být po volbách zastupitelem

Kandidát hnutí ANO vede spor o miliony s radnicí, kde chce být po volbách zastupitelemVideo: Pavel Cyprich, Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma podnikatele Zdeňka Zieglera se pře s Prahou 4 o částku vyšší než 2,2 milionu korun.

Článek

Podnikatel Zdeněk Ziegler, který jako dvojka kandiduje za hnutí ANO do zastupitelstva v Praze 4, se v případě volebního úspěchu může dostat do politicky složité situace.

Firma, kde je jediným společníkem a jednatelem, se totiž právě s radnicí v Praze 4 už léta soudí. Teď spor dospěl do fáze, kdy radnice chce po této společnosti, aby jí vrátila částku vyšší než 2,2 milionu korun.

Zdeněk Ziegler je tak nyní v situaci, že kdyby hnutí ANO v Praze 4 ve volbách uspělo, mohl by získat vliv na to, jak jeho letitý spor s radnicí bude pokračovat.

Podnikatel na takovou možnost reaguje slovy, že se ani v případě úspěchu nic takového nestane. Ve sporu by se prý nijak neangažoval.

„Já rozhodně nechám řešení na jiných. To se nebude řešit politicky, ale věcně a právně,“ řekl Zdeněk Ziegler Seznamu.

Zasáhl až Nejvyšší soud

Předmětem sporu Zieglerovy firmy s radnicí je částka za opravu kotelny, kterou firma v roce 2009 na vlastní náklady zrekonstruovala.

Podle Zieglera byla kotelna v té době v havarijním stavu, avšak tehdejší vedení radnice odmítlo za opravu zaplatit a případ skončil u soudu.

Ten rozhodl v Zieglerův prospěch, radnice na základě pravomocného verdiktu zaplatila firmě a jejímu právníkovi přes 4,2 milionu korun, podala však dovolání a Nejvyšší soud rozsudky zrušil.

Podle jeho názoru neměla radnice platit celou částku za opravu kotelny, ale pouze část.

Případ je nyní znovu v agendě Městského soudu v Praze.

Starosta Prahy 4 Petr Štěpánek řekl, že firmu pana Zieglera vyzvala radnice po verdiktu Nejvyššího soudu už dvakrát, aby peníze vrátila. „Pohledávku zatím neuhradila,“ dodal Štěpánek.

Podle mluvčího Prahy 4 Jiřího Bigase firma zatím uhradila jen náklady soudního řízení. „Tato částka však představuje jen zlomek sumy, kterou je tato společnost povinna vrátit,“ uvedl Bigas.

Majitel firmy a kandidát do zastupitelstva však tvrdí, že radnici nic nedluží.

„Já ani moje společnost nejsme žádnými dlužníky, nejsme těmi, kteří by chtěli dostat něco navíc z veřejných prostředků,“ uvedl Ziegler.

ANO škrtlo z kandidátky bývalé členy ODS

Zdeněk Ziegler nebyl původně na kandidátce ANO tak vysoko. Dostal se tam, když vyšly najevo informace, že za ANO má v Praze 4 kandidovat několik bývalých členů ODS.

Odešli z ní před pěti lety, kdy stranické vedení v éře Petra Nečase zrušilo vedení jejich organizaci kvůli podezření, že účelově nabírali do strany nové členy neboli černé duše.

Hnutí ANO nakonec po těchto informacích čtyři z bývalých politiků z ODS ze své kandidátky pro letošní komunální volby škrtlo.

Reklama

Doporučované