Hlavní obsah

Kanga je výborný fotbalista, ale má obrovské minusy, říká Tomáš Rosický

Foto: Profimedia.cz

Proč Kanga nemůže hrát nejlepší ligy světa a proč znovu nepodepsal smlouvu ve Spartě?

Reklama

V podcastu Sparťanské Noviny se sportovní ředitel Sparty vrátil ke Kangově působení na Letné. Přiblížil průběh jednání o nové smlouvě a Kangovo chování. Proč ho podle Rosického nikdy nepodepíší týmy z nejlepších lig světa?

Článek

V podcastu Sparťanské Noviny sportovní ředitel fotbalové Sparty Tomáš Rosický rozdělil Kangovo setrvání na Letné do dvou etap, z nichž ta, ve které splňoval všechny požadavky, byla výrazně kratší.

„Kangovo působení ve Spartě musíme rozdělit na dvě části, a to před koronopauzou a po ní. Opravdu, co se týká jeho působení po koronapauze, tak Kanga splňoval všechny povinnosti, které po něm trenér požadoval. Takového hráče my bychom na Letné rádi měli, tedy disciplinovaného na hřišti i mimo něj,“ začal debatu o technickém záložníkovi Rosický.

Jenže na Kangovy výstupy z minulosti sparťané nemohli zapomenout. Jeden z důvodů, proč Gabonec své chování přehodnotil, mohla dost možná být končící smlouva. Kanga opakovaně ukazoval, že ve Spartě chce zůstat a že si váží všech v klubu. „V minulosti tomu tak vůbec nebylo,“ dodal v rozhovoru pro Sparťanské Noviny Rosický.

Právě proto tak vedení letenského klubu, v čele s bývalým hráčem londýnského Arsenalu, vymýšlelo, jak zajistit, aby Kanga podával stejné výkony jako po koronavirové pauze a prezentoval se podobně disciplinovaně.

„Náš myšlenkový proces při nabídce nové smlouvy tak byl jednoduchý. Když je Kanga schopný své povinnosti plnit tak krátkou dobu, musí tomu být upravená i smlouva. Proto jsme přišli s nabídkou jednoho roku s následnou opcí, abychom ho stále drželi v napětí,“ vysvětloval v podcastu Sparťanské Noviny Rosický.

Jednoduše řečeno by tak Kanga dostal jistotu smlouvy ve Spartě na rok, s tím, že pokud by předváděl kvalitní výkony, klub by jeho smlouvu automaticky prodloužil na další sezonu.

„Všichni víme, že Kanga je výborný fotbalista, inteligentní, kreativní, technický. Stejně tak má ale i vlastnosti, které jsou hodně negativní. Bavili jsme se o tom i s trenérem a pro nás to byla jediná cesta, jak Kanga může ve Spartě zůstat,“ doplnil sportovní ředitel Sparty.

Nejen sparťanská veřejnost se rozdělila na dvě poloviny. Jedna krok „letenských“ chápala a rozhodnutí nedat Kangovi jistotu peněz na více let podporovala. Druhá polovina ale naopak Gaboncovo někdy nepříliš disciplinované chování přehlížela a volala po tom, aby mu klub vyhověl a nabídl víceletou smlouvu.

„Bavil jsem se o tom i s kamarády a ti se mě ptali, proč Kangovi smlouvu na tři roky prostě nedáme, a když to nebude fungovat, tak ho můžeme prodat. Jenomže tak to vůbec není, on byl pro nás prakticky neprodejný,“ vysvětlil pro Sparťanské Noviny Tomáš Rosický.

„Minusy, které Kanga má, jsou tak obrovské, že za tu dobu, co tu byl, a na to jaký je typ fotbalisty, jsme na něj neměli jedinou nabídku, jen dvě poptávky z arabského světa a v zimě se na něj ptal turecký Trabzonspor,“ prozradil ještě v podcastu.

I z toho důvodu tak Sparta nechtěla riskovat, že Kangovi nabídne víceletou smlouvu na hodně peněz a on se poté vrátí do starých kolejí, tedy k otrávené gestikulaci na hřišti a ke sporům s vlastními spoluhráči. Poté by bylo dle Rosického téměř jisté, že prodat Kangu nedokážou, a to i přesto, že herní kvalitou dosahuje na úroveň nejlepších lig světa.

„Věděli jsme tak, že pokud by se vrátil do toho starého módu, tak bychom ho neprodali. Spoustu týmů ty jeho negativní vlastnosti odradí. Já jsem si říkal, že když ze Sparty bude odcházet zadarmo, tak si ho nějaký celek z lepší ligy, třeba i průměrný tým, vezme. Vidíte ale, že tomu tak není, ani když je zadarmo. To jsou ty důvody, proč tak dobrý hráč hrál v Rusku, v Srbsku, v Česku a jde zpátky do Srbska. Nikdo jiný než týmy z těchto zemí ho nepodepíše. Technickou kvalitu na nejlepších pět lig světa má, myšlení, kreativitu, ale to není všechno,“ upozorňoval v rozhovoru pro Sparťanské Noviny bývalý reprezentační záložník.

Kvůli Kangovým negativním vlastnostem Sparta nejdříve vůbec nezvažovala, že by mu v létě nabídla novou smlouvu. Když už se tak ale kvůli jeho dobrým výkonům na konci sezony stalo, gabonský záložník s ní nebyl spokojený a opakovaně to říkal na sociálních sítích.

„My jsme byli rozhodnutí, že Kangovi žádnou smlouvu nenabídneme. Ale s tím, jak fungoval po koronavirové pauze, neměl vůbec problémy se spoluhráči, trenér s ním byl spokojený, tak se to přehodnotilo. Měl možnost tady zůstat, ale všechno, co říkal, se nedělá přes sociální média a tlakem přes fanoušky. On kdyby chtěl a ukazoval, jak mu na Spartě záleží, tak tady zůstal. Ale nezáleží mu na spoluhráčích ani na Spartě, čili proto odešel, možnost zůstat měl,“ vysvětloval Rosický.

Sportovní ředitel Sparty Kangův odchod do Crvene zvezdy Bělehrad vnímá jako posun Sparty k větší týmové soudržnosti, jež by měla, vzhledem k historii, přinést vytoužené úspěchy.

„Sparta byla poslední roky neúspěšná, protože nefungovala jako jeden tým. To je ale podstata týmového sportu, pokud hráči nedrží při sobě, tým nikdy nic nevyhraje, nemáte šanci. Sparta byla poslední léta soubor nebo tým individualistů, který byl schopen vyhrát 4:0, ale pak třikrát po sobě remizovat. To je to, o čem se bavíme. Individuality jsou schopné vyhrát vám jeden, dva dílčí zápasy. Ale fotbal je týmový sport,“ nechal se slyšet Rosický.

„Jeden z cílů, který jsem měl, když jsem nastupoval do funkce, byl ze Sparty znovu vybudovat tým, protože když se na Letné slavil úspěch, tak Sparta fungovala jako jeden tým. Mít zdravé prostředí je zásadní pro týmový sport, poté se může řešit herní systém atd., všechno na sebe navazuje. Ale tohle je základ týmového sportu,“ upozornil ještě Tomáš Rosický v rozhovoru, jehož celé znění si můžete poslechnout zde.

Reklama

Doporučované