Hlavní obsah

Kango, vydrž ještě chvíli. Smlouvy končící v červnu mohou být problém

Foto: Profimedia.cz

Guélor Kanga patří mezi sparťany, kterým na Letné 30. června vyprší smlouva s klubem. Vzhledem k tomu, že si na FAČR nevědí rady s tím, jak postupovat, kdyby se liga protáhla do července, musí si s Afričanem poradit Sparta sama.

Reklama

Znělo to jednoduše, když FIFA vyhlásila, že by se smlouvy hráčů, končící 30. června, měly prodloužit vždy do konce ligové sezony natažené koronavirem. Přesto s tím například pražská Sparta může mít ještě velký problém.

Článek

Výchozí situace je jasná: smlouvy s hráči se běžně uzavírají do 30. června. To je datum, kdy soutěžní ročníky v jednotlivých zemích obvykle bývají spolehlivě dohrané. Letos tomu kvůli koronavirové krizi může být úplně jinak, mohou se protáhnout i do července, neřkuli dál.

Zdálo se, že jasné řešení nabízí Mezinárodní fotbalová federace FIFA. Ta vyhlásila záměr, že se smlouvy platné do 30. června mají prostě prodloužit až do konce sezony.

Jenže podle Jana Paulyho, generálního sekretáře Fotbalové asociace ČR, to celé vůbec nemusí být zdaleka tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.

„Jako právník vnímám v obecné rovině jako problematické, že se nějaký spolek snaží vstoupit do právního vztahu mezi dvěma subjekty, zde mezi klubem a hráčem,“ říká Pauly. „Neumím si představit, jak to celé realizovat nějak automaticky a plošně. Ostatně stejnou pochybnost vyjádřila i UEFA, když v průběhu videokonference generálních sekretářů národních asociací avizovala, že z její strany k této věci vydá toliko doporučení,“ dodává Pauly.

Ve vzduchu visí obava, že by se někdo z hráčů či klubů mohl i vzepřít a bránit se vynucenému přepisování smluv právní cestou.

„Nějaké direktivní vstupování do smluvních vztahů si asi nikdo na triko nevezme,“ míní Jan Pauly. „Za mě jediné možné řešení je, aby si to zainteresovaní doladili mezi sebou napřímo, řešení vidím ve vzájemné dohodě klubů a konkrétních hráčů, kterých se to týká.“

Zkušený hráčský agent Pavel Paska doporučuje Janu Paulymu, ať si vezme inspiraci z Německa. „Tam se jednohlasně usnesli, že každý hráč, kterému měla končit smlouva ke 30. červnu, musí být klubu k dispozici až do skončení sezony. Samozřejmě to vyžaduje dodatek smlouvy, který v tom ohledu klub s hráčem uzavřou. Pokud už o hráče s končící smlouvou jeho klub nestojí, může jít. A také platí, že pokud už měl někdo z hráčů uzavřenou jinde smlouvu od 1. července, tak se platnost této registrace také analogicky posouvá v čase,“ říká Paska.

V Česku to zatím vypadá na složitější proces. Hráčský agent Jiří Müller se ale touto otázkou zatím příliš neznepokojuje.

„Za prvé bych počkal, jestli věc nějakým konkrétním opatřením nevyřeší UEFA,“ říká Müller. „A za druhé… Já osobně se domnívám, že už se žádné ligy v této sezoně hrát nebudou. A tím se to vyřeší samo. Některým mým klientům, třeba Tomáši Necidovi v Haagu nebo Nicolasi Pennerovi v Juventusu, 30. června smlouvy končí, řešit to samozřejmě budeme, ale ještě je pár týdnů na to, aby se situace vyjasnila.“

Co se týče ekonomicky nejsilnějších českých klubů, musí tato otázka nejvíce trápit pražskou Spartu. Třicátého června totiž končí hostování Dávida Hancka a Martina Graiciara z Fiorentiny. A především vyprší kontrakty dalším 7 hráčům. Na tomto seznamu figurují Guélor Kanga, Semih Kaya, Martin Frýdek, Lukáš Štetina, Georges Mandjeck, Costa a David Bičík.

Kdyby česká Fortuna liga měla začínat 8. června, jak naznačuje zatím poslední vládní stanovisko, do konce měsíce června by se patrně dohrát nestačila. Takže by pak v červenci, ve vrcholících bojích o evropské poháry, mohli jmenovaní hráči Spartě scházet, což by byl samozřejmě obrovský zásah do variability jejích sportovních možností.

Sparta se k celé věci vyjádřila mimořádně stroze. „Interně to řešíme. Víc k tomu v tuhle chvíli nemám,“ vyjádřil se Ondřej Kasík, ředitel komunikace pražské Sparty.

Žádnou starost s datem 30. června naopak nemají v pražské Slavii. K tomu datu měly původně končit kontrakty Ondřeje Kúdely a Ibrahima Traorého, ale oba již byly prodlouženy i do dalších sezon.

Vyřešenou už celou záležitost mají i ve Viktorii Plzeň. „Ke 30. červnu 2020 vyprší kontrakty Davida Limberského a Romana Hubníka. Nicméně i vzhledem k tomu, o jaké osobnosti našeho klubu jde, už s nimi byla učiněna dohoda, že kdyby se sezona protáhla, prodlouží se jejich kontrakty právě až do konce sezony. A pak by se případně řešilo, co dál,“ konstatoval mluvčí plzeňského klubu Václav Hanzlík.

Reklama

Doporučované