Hlavní obsah

Paska prozradil, co mu napsal West Ham. A lize vzkázal: Musíte mít plán

Foto: Profimedia.cz

Pavel Paska (vlevo) se svým klientem Tomášem Součkem, jehož působení v londýnském klubu West Ham United zkomplikovala koronavirová krize

Reklama

O tom, jak koronavirová krize může ovlivnit přestupy Patrika Schicka a Tomáše Součka, a také o tom, jak by krizi měla čelit česká liga, se v rozhovoru vyjádřil Pavel Paska, majitel agentury ISM, jež české fotbalisty zastupuje.

Článek

Není tajemstvím, že na léto má Pavel Paska pro dva své klíčové klienty připravenou důležitou změnu, jejich aktuální hostování by se mohla či měla proměnit v přestup.

Útočník Patrik Schick je z AS Řím za 3,5-4 miliony eur zapůjčen do bundesligového Lipska, které se zavázalo doplatit za něj dalších 29 milionů eur, pokud by se rozhodlo využít opci a získat jej natrvalo.

Záložník Tomáš Souček zase ze Slavie hostuje ve West Hamu United za 4,5 milionu eur. Dalších 16,2 milionu eur se přitom londýnský klub zavázal doplatit za něj v případě, že se udrží v Premier League. Pak by se hostování změnilo v přestup.

Kvůli koronavirové pandemii jsou ligové soutěže takřka všude na kontinentu přerušeny, neví se, zda se podaří je dohrát, všude panuje ekonomická nejistota. Může to mít vliv na další osud vašich klientů? Nebudou teď mít kupci problém se svou solventností? Nezpochybňuje někdo z nich chystané přestupy?

Kvůli situaci s koronavirem se posouvají některé termíny. Je totiž možné, že se ligové sezony v některých zemích posunou za datum 30. června. Přičemž právě s datem 30. června jsou svázány mnohé smlouvy, například i ty, které určují délku hostování. UEFA rozhodla, že se vzhledem k situaci platnost těchto smluv automaticky prodlužuje. Například v Německu už je do každé takové smlouvy doplněna vsuvka, že platí do 30. června, případně do konce soutěžní sezony 2019/20.

To tedy znamená, že Schickovo i Součkovo hostování nekončí 30. června, ale v momentu, kdy bude v Německu, resp. Anglii ukončena sezona, ano?

Přesně tak. V souvislosti s tím se posunou i termíny, ve kterých se má například Lipsko vyjádřit, zda využije svoji jednostrannou opci a změní Patrikovo hostování z AS Řím v přestup.

A jak to bude u Tomáše Součka? Nezpochybnil West Ham v dané situaci předchozí smluvní ujednání?

West Ham napsal dopis, adresovaný jak mně, jakožto zástupci hráče, tak i Slavii. Informuje nás v něm, že je Premier League přerušená a že se tedy moment, ve kterém bude jasné, zda je či není splněná podmínka o zachování prvoligové příslušnosti klubu, posouvá v čase. Co je podstatné: West Ham v dopise ujišťuje všechny zainteresované strany, že je připraven všem svým závazkům, tak jak byly nasmlouvány, v plném rozsahu dostát.

Na evropském fotbalovém trhu se pohybujete už dlouhá léta, máte četné kontakty v řadě klubů v mnoha zemích. Jak tedy ze svého pohledu hodnotíte aktuální situaci? Dohrají se soutěže? Jaké budou ztráty?

Nějakým způsobem to samozřejmě zasáhne všechny. Podstatné je, co umožní situace. A jak se na případné varianty v jednotlivých zemích připraví. A tady bych si tedy směrem k české lize dovolill zdvihnout varovný prst.

Jen zdvihejte…

Vezměme si za příklad třeba Němce. V úterý proběhla videokonference představitelů všech německých profesionálních klubů. Shodli se na tom, že se ze všech sil pokusí soutěže dohrát, i proto, že v opačném případě by přišli o 850 milionů eur. Jsou aktivní, vyjednávají si s řídícími orgány státu podmínky, za kterých se hráči na klubové úrovni budou moci začít připravovat alespoň v malých skupinkách. Mají rozepsané různé varianty harmonogramů. Musí počítat s tím, že zápasy budou dost možná bez diváků, tak už do hledišť chystají plachty s potiskem, které by vytvářelo dojem plné tribuny, do toho chtějí pouštět audiokulisu hlučícího davu… Prostě se na to chystají, hledají cesty, něco aktivně organizují. A já se musím ptát, co se mezitím děje u nás.

Funkcionáři si začínají vyměňovat názory přes média. Jestli by se měla dohrát liga celá, nebo jen základní část. Někdo by pokračoval, někdo ne…

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale takhle se přece k ničemu nedopracujeme. Nelze jen čekat s rukama v klíně a vyměňovat si názory tímto způsobem. Po mém soudu by Ligová fotbalová asociace měla urychleně svolat videokonferenci všech 32 klubů I. a II. ligy. To už snad v dnešní době ani v Česku není technický problém. A ať si to vyříkají tam. A hlavně je zapotřebí přijmout na tom jednání nějaký akční plán. S variantami A, B, C, D… A pak použít příslušnou variantu podle toho, kdy a jak státní orgány umožní hrát fotbal. Přece ale na to nelze jen čekat a nemít vůbec nic připraveného. Nestyďme se, podívejme se přes kopec, jak to dělají v jiných zemích, na tom přece není nic špatného nechat se inspirovat.

Co podle vás čeká český fotbal v době po koronaviru?

Vnitřní transferní trh se propadne pod padesát procent dosavadního objemu. Přinejmenším. Ale ztráty lze alespoň zmenšit, když se podaří nějak zvládnout zbytek téhle sezony. A proto je třeba k věci přistupovat aktivně. Ano, zápasy budou asi bez diváků. Ale když se po tak dlouhé době vůbec nějaký fotbal bude hrát, tak se na něj lidi v televizi rádi podívají. A když tátův nebo synův klub vyhraje, tak to do té rodiny zase přinese trochu dobré nálady. To dneska vůbec není málo, naopak. I fotbal v tom společnosti může pomoci. A ona zase jemu.

Reklama

Související témata:

Doporučované