Hlavní obsah

Prohlášení lékařů: Narazili jsme na strop, standardy péče se snižují

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Už není kde brát, možnosti akutní lůžkové péče jsou vyčerpané, varuje výbor intenzivistů.

Reklama

Nedostatek personálu a množství pacientů s covidem-19 v Česku vyústil v obávanou situaci – kapacita akutní lůžkové péče je vyčerpána, standardy péče se snižují. To je varování specialistů na intenzivní péči.

Článek

Podle České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ČSARIM) je za obvyklých okolností kapacita zdravotnických zařízení poskytujících akutní lůžkovou péči v Česku jedna z nejvyšších v Evropě.

„Žádný zdravotnický systém však nemá nekonečné a nevyčerpatelné medicínské zdroje. Dostupnost kvalifikovaného zdravotnického personálu, lůžek a přístrojů je vždy limitovaná a konečná,“ uvádí ČSARIM ve svém stanovisku, na které upozornil server Medical Tribune.

Podle lékařů Česko na svůj limit narazilo právě v těchto dnech.

„Funkční kapacita většiny zdravotnických zařízení poskytujících akutní lůžkovou péči je v ČR v současnosti naplněna. Hlavním důvodem je nedostatek zdravotnického personálu.“

Kvůli aktuálnímu náporu už podle lékařů není možné zajistit dodržování všech standardů spojených s péčí.

„Z důvodu zajištění zdravotní péče pro maximální možný počet pacientů a z důvodu vysoké nemocnosti či jiné odůvodněné nepřítomnosti kvalifikovaných zdravotnických pracovníků nelze objektivně zajistit dodržování existujících norem na personální vybavení pracovišť,“ varují lékaři.

Aktuální situace při poskytování akutní lůžkové péče podle nich ve většině nemocnic splňuje charakteristiku stavu „nedostatku vzácných zdrojů“.

„Pro udržení co největšího možného rozsahu zdravotní péče u co nejvyššího počtu potřebných pacientů je snížení obvyklých organizačních, ošetřovatelských nebo diagnosticko-léčebných standardů nezbytné, pokud nelze v konkrétním případě postupovat jinak. I tento postup pak naplňuje zákonná kritéria pojmu de lege artis,“ dodávají.

Co je postup lege artis?

Náležitou odbornou úrovní (postupem lege artis) se dle § 4 odst. 5 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, v platném znění, rozumí poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti.

Předsedou výboru ČSARIM, který je zároveň pod stanoviskem podepsaný, je profesor Vladimír Černý. Ten zároveň od jara 2020 působí na Ministerstvu zdravotnictví jako vedoucí Klinické skupiny covid-19.

Už minulý týden v pátek Černý při pravidelné tiskové konferenci ministerstva varoval, že je situace kritická. Stát podle něj přitom už vyčerpal většinu možností, jak personál v nemocnicích posílit. Využívá se pomoc mediků, přesouvání zdravotníků mezi odděleními i pomoc armády.

V Česku je aktuálně s covidem-19 hospitalizováno téměř 7300 lidí, víc než 1100 přitom vyžaduje vysoce intenzivní péči – umělou plicní ventilaci či ECMO. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek zároveň v pátek upozornil na rostoucí pronikání nákazy mezi zdravotníky, k minulému týdnu jich bylo nakaženo téměř 7000.

Foto: ÚZIS/MZČR

Nákaza covid-19 mezi zdravotníky podle dat ÚZIS. Trend ukazuje čím dál rychlejší šíření viru.

„V současné chvíli jsou konkrétní podmínky většiny zdravotnických zařízení poskytujících akutní lůžkovou péči takové, že, nikoli vinou vedoucích pracovníků těchto zdravotnických zařízení, chybí kvalifikovaný zdravotnický personál. Úroveň péče tedy odpovídá této objektivní skutečnosti,“ dodává k situaci ČSARIM.

Zařízení, která už jsou personálně i technicky zcela vyčerpána, mají podle doporučení informovat místně příslušný krajský úřad.

„Rozsah poskytované péče je podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů při respektování individuality pacienta určován reálným předpokladem klinického prospěchu – například jen někteří pacienti jsou indikováni do intenzivní péče, jen někteří pacienti jsou indikováni k umělé plicní ventilaci nebo k jiným postupům přístrojové podpory orgánových funkcí – ECMO,“ dodává výbor.

Podle predikcí ÚZIS by měla největší zátěž nemocnic kulminovat tento týden.

Reklama

Doporučované