Hlavní obsah

Kapela Druhá tráva dosáhla na zlatou desku pouze přes svůj web

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Album kapely Druhá tráva s názvem Díl první získalo zlatou desku. Přestože hudebníci nahrávku prodávali pouze přes vlastní webové stránky, dosáhli při jejím prodeji půlmilionového obratu.

Článek

V době protipandemických opatření si tak chtěli otestovat jiné cesty prodeje hudby a rozhodli se nespoléhat na kamenné obchody či digitální distribuce, kam uvolní Druhá tráva Díl první až letos. ČTK o tom za kapelu informoval Roman Helcl.

„Nová doba vyžaduje nové cesty. I proto jsme se rozhodli otestovat sílu našich fanoušků. Ti věděli, že v případě zakoupení CD nebo downloadu z našeho e-shopu podporují celou částkou přímo kapelu. Moc jim za to děkujeme, ale i za pochopení, žel Díl první nebyl od začátku k dostání v klasických streamovacích platformách," uvedl manažer Druhé trávy David Němeček.

Díl první měl vyjít původně pod jiným názvem jako dvojalbum. Na jeden disk Druhá tráva plánovala zařadit vlastní skladby, na druhý coververze. Epidemie koronaviru a přerušené natáčení s britským producentem Eddiem Stevensem vše změnily. Kapela se tak v létě ocitla v situaci, kdy měla hotové všechny převzaté skladby a pouze několik vlastních písní. Dlouho pak zvažovala, zda vydat první disk samostatně.

„Vydávat jen převzaté skladby bez jakékoli patrné vazby mezi nimi a původní tvorbou nám přišlo jako nedostatečné. Při poslechu se ale ukázalo, že producentský styl Eddieho Stevense je natolik jednolitý a jistým způsobem jednotící, že jsme se rozhodli vydat mix obou a s druhým dílem počkat na příští rok,“ uvedl zpěvák Robert Křesťan.

Kromě tří autorských skladeb Křesťana posluchači na nahrávce najdou písničky od Toma Waitse (Zůstaň), Stinga (Proč bych měl naříkat), Krise Kristoffersona (Žhář), Toma Pettyho (Něco dobrého), Petera Rowana (Na křídlech koní) nebo Nine Inch Nails (Bolest). Autorem všech textů je Křesťan, který v případě převzatých písní vycházel z jejich originálů.

„Vesměs jde o písničky autorů, kteří mě zásadně ovlivnili. Nechtěl jsem jim snad vzdávat hold, ale takřečeno ohlédnout se za nosnými sloupy své muzikantské estakády,“ podotkl Křesťan. Dodal, že velkou radost má z mimořádné vokální pomoci Spirituál kvintetu, jehož členové nazpívali píseň Kam složíš hlavu. „Bohužel při nahrávání chyběl Dušan Vančura, sice v té době ještě žil, ale neměl zrovna čas,“ poznamenal Křesťan ke zpěvákovi Spirituál kvintetu, který zemřel loni 16. dubna ve věku 82 let.

Zakladateli Druhé trávy jsou zpěvák, skladatel a textař Křesťan, bendžista Luboš Malina a hráč na dobro Luboš Novotný. Hudebně je doplňují kytarista Radek Hlávka, basista Tomáš Liška a bubeník Martin Novák. Kapela vydala 19 alb v Čechách i USA a je několikanásobným držitelem ocenění Akademie populární hudby Anděl v kategorii folk a country.

Reklama

Související témata:

Doporučované