Hlavní obsah

Karanténní babyboom? Podle dosavadních studií ho čekat nemáme

Foto: Profimedia.cz

Pandemie lidi od záměru založit či rozšířit rodinu spíš odradí, říkají experti.

Reklama

Článek

Řidiči veřejné dopravy nebo členové jedné rodiny jedoucí v autě nemusí mít roušku. Andrej Babiš nám chce večer zase něco říct. Babyboom čekat nemáme, myslí si odborníci. Poslechněte si denní souhrn toho nejdůležitějšího.

Další obchody a výjimky pro roušky

Vláda slibuje scénář otevírání maloobchodních a velkoobchodních provozoven, inspiruje se prý v zahraničí. Kabinet schválil i uvolnění pravidel pro nošení roušek, mimořádné odměny pro hygieniky a zdravotníkům povolil čerpat dovolenou.

Jak moc jsme už promoření?

Dánský státní zdravotnický ústav Statens Serum Institut (SSI) došel díky rozsáhlé studii k tomu, že počet infikovaných v populaci může být dokonce 30 až 80krát vyšší, než udávají aktuální oficiální statistiky. Vysoké číslo vychází z rozsáhlé analýzy dárců krve v zemi.

Kdo platil návrat ředitelky z Kuby?

Když v polovině března odletěla šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová na dovolenou na Kubu, sklidila za to kritiku. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo, že ředitelku narychlo povolá zpět, ale jak Storová cestovala z Kuby do Česka, není zcela jasné.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Česká sestra v Británii

„Chodím do práce s takovým stresem, obavami vůči tomu, co zase bude, co se zase změní, kolik přijmeme pacientů, jestli nás bude na JIP dost. Prostě každodenní stres je daleko větší než normálně,“ popisuje Marie Dubská, která pracuje jako sestra na JIP v londýnské nemocnici.

Proč je švédská cesta ta správná.

Je ještě brzy na to hodnotit na datech, jestli švédská liberální cesta byla adekvátní, nebo nezodpovědná, inspirativní je ale rozhodně její ideové východisko, že lidé jsou dospělí, píše Jan Lipold v komentáři.

Karanténní babyboom nečekejte.

Přírodní katastrofy měly na porodnost malý dopad, a pokud vůbec, tak pandemie lidi od záměru založit či rozšířit rodinu spíš odradí, říkají američtí experti. Na druhou stranu, koronavirus není hurikán ani blackout, na kterých statistici dopad na porodnost dosud zkoumali, a pandemie s ekonomickými a společenskými dopady podobného řádu tu nebyla minimálně 100 let. Takže: Uvidíme?

Reklama

Doporučované