Hlavní obsah

Kardinál Duka zasahuje. V kauze sexuálního zneužívání Jiřího Kylara odvolal kněze

Výzva s Jiřím Kylarem z loňského září. Svědectví oběti: Bral jsem to jako své vlastní selhání. Sexuální zneužívání bylo v církvi tabu.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlava české katolické církve dávala ještě nedávno najevo, že případů sexuálního zneužívání kněžími je jen velmi málo a často jde v dnešní debatě jen o hysterii. Po pořadu Zvláštní vyšetřování, který popsal případy, o nichž církev dlouhá léta věděla a nic v nich nedělala, se Dominik Duka omluvil obětem. A tento víkend dokonce zasáhl v případu, o kterém Seznam referoval loni v září v pořadu Výzva.

Článek

„Generální vikář pražské arcidiecéze, biskup Zdeněk Wasserbauer, se 28. března 2019 setkal s panem Jiřím Kylarem, který minulý týden oznámil jméno kněze podezřelého ze spáchání deliktu sexuálního zneužívání. Kolegium jmenované dle směrnice České biskupské konference následně doporučilo jeho odvolání,“ uvedl v neděli odpoledne mluvčí kardinála Duky Stanislav Zeman.

Jiří Kylar o svých neblahých zkušenostech s katolickým knězem promluvil poprvé veřejně loni v září ve Výzvě (její záznam najdete v úvodním videu). Kněz jej začal zneužívat v jeho dvanácti letech, trvalo to řadu let.

„Bylo mi dvanáct, když to začalo”

„Když je člověku dvanáct, těžko se mu o tom mluví. Ty věci byly tabu. S nikým jsem o tom nehovořil, ani s rodiči. Bral jsem to jako své selhání. Kněz mi přikazoval, abych o těch věcech nemluvil, že je to v pořádku, že ty věci jsou k mému dobru,“ řekl ve Výzvě Jiří Kylar (rozhovor najdete v úvodním videu).

Jméno kněze, který jej zneužíval, oznámil Jiří Kylar na konci uplynulého týdne biskupu Wasserbauerovi.

„Biskup Wasserbauer obratem svolal jednání kolegia k šetření důvodnosti nařčení vzneseného vůči duchovnímu nebo pracovníkovi církevní instituce. Členové kolegia 28. března 2019 pana Kylara vyslechli a dospěli k závěru, že se jedná o podezření důvodné, a arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka jako ordinář rozhodl o okamžitém odvolání dotyčného kněze ze služby,“ uvedl kardinálův mluvčí Stanislav Zeman.

Biskup: Uděláme pro něj maximum

„Výpověď pana Kylara námi všemi v kolegiu nesmírně pohnula. Vzhledem k tomu, co musel prožít, má můj obrovský respekt, vážím si ho za to, jak se s tím dokázal vypořádat. Cítím velkou odpovědnost udělat maximum nejen pro něj, v tom nejzákladnějším lidském rozměru, ale i zasadit se o to, aby kontaktní centrum pro oběti začalo fungovat co nejdříve a abychom v církvi dál intenzivně pracovali na opatřeních, která povedou k účinné prevenci,“ říká biskup Zdeněk Wasserbauer.

Zvláštní vyšetřování o případech sexuálního zneužívání v církvi najdete zde:

Pořad přinesl důkazy o tom, že katolická církev deset let znala svědectví o zneužívání a nijak nezasáhla.Video: Seznam Zprávy

Postup, jaký volil biskup Wasserbauer, je v přímém kontrastu k případu, který popisovalo Zvláštní vyšetřování. Šlo o řadu svědectví několika žen ohledně chování kněze V. Z., která se shromažďovala na biskupství v Českých Budějovicích od roku 2009, kněz byl ale suspendován až letos v lednu, a to po přímém zásahu Vatikánu.

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil se sice po zveřejnění pořadu omluvil obětem, nicméně nadále trvá na tom, že nemohl postupovat rychleji. Případem se nyní z podnětu obětí bude zabývat Kongregace pro biskupy v Římě, která může v krajním případě přistoupit i k odvolání Kročila z pozice biskupa.

Reklama

Doporučované