Hlavní obsah

Kardinál obviněný ze sexuálního zneužívání přijel k předběžnému slyšení u soudu v Melbourne

Na kardinála čekaly před soudem davy novinářů.Video: Reuters

 

Reklama

V Melbourne začalo předběžné slyšení s australským kardinálem Georgem Pellem, který je obviněn ze sexuálního zneužívání. Jedná se o nejvýše postaveného vatikánského činitele, jenž čelí podobným obviněním.

Článek

Australský kardinál George Pell se dostavil k soudu v Melbourne. Od června loňského roku totiž čelí obvinění ze sexuálního zneužívání několika lidí. K tomu mělo podle policie dojít v 70. letech.

Kardinálův příjezd k budově soudu vzbudil velký zájem médií. Cestou do auta ho tak doprovázela skupina dvaceti policistů. Zájem pramení především z faktu, že se jedná o nejvýše postaveného vatikánského činitele, který čelí takovým obviněním. Pell je nicméně všechna odmítá.

Před soudem se shromáždila i malá skupina demonstrantů. „Jdi do pekla, Georgi Pelle,” křičela jedna z demonstrujících Valda Ann Hoganová. Pellův příznivec Beverly Hastie agentuře AFP řekl: „Znám ho a je to nevinný muž, dobrý a svatý muž. Jsme tady, abychom ho podpořili.”

Aby bylo možné zahájit soudní řízení, musí prokurátoři doložit, že mají dostatečně silné důkazy. Předběžné slyšení s výslechy obětí a dokazováním může trvat až měsíc. K výslechu může být předvoláno až 50 svědků. Slyšení se zatím koná za vyloučení veřejnosti i tisku.

Reklama

Doporučované